Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 502 Ocena: 4723
Dodano: 11.07.2018
Odsłon: 677
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Gorącą wodę przelać do półlitrowego kubka, dodać masło i mieszać aż masło się rozpuści.
Mąkę przesiać do miski , na środku zrobić wgłębienie , wsypać sól i wlać gorącą wodę z rozpuszczonym masłem. Przemieszać drewnianą łyżką by nie poparzyć dłoni. Po chwili wysypać zawartość miski na blat i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto.
Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny by ciasto odpoczęło.
Ciasto podzielić na dwie części. Cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wycinać szklanką kółka.
Truskawki połączyć z mąką i cukrem. Delikatnie wymieszać. Nakładać po trzy małe truskawki i zlepiać pierożki. Z tego ciasta - lepienie to przyjemność.Gotować 2-3 minuty po wypłynięciu.
Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, na końcu dodać sok z cytryny lub cynamon.
Polać pierożki. Udekorować listkiem mięty lub melisy i owocami.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

babcitereskiciasta 11 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Helenko, narobiłaś mi smaku. Wyglądają pysznie.:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 11 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Pysznie :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

bryssska 11 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Moje ulubione owocowe pierogi ;-D0 Kto głosował? | Odpowiedz