Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z wątróbką tradycyjnie pochodzą z Ukrainy. Dodatek chrupiącego boczku dodaje im wyrazistości i głębi. Jeśli masz ochotę urozmaicić menu obiadowe, to z pewnością jest to ciekawa propozycja, bardzo prosta w przygotowaniu.
przepis znalazłam w "Kuchni Polskiej"z1972 roku i mile mnie zaskoczył,do tej...
Odsłon: 33550
Dziś u mnie wątróbka drobiowa gotowa w zaledwie 15 minut, z miłą chęcią podam...
Odsłon: 21394
Taka babka z pewnością wyglądem na stole wielkanocnym będzie się wyróżniała i...
Odsłon: 496
Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w po...
Odsłon: 4436
Wczoraj był przepis na tradycyjną babciną babkę, dzisiaj czas na moją. Jak ju...
Odsłon: 1112
W Wielkanoc bez wątpienia królową wszystkich wypieków jest babka, dlatego rów...
Odsłon: 1259
Święta świętami, ale przed świętami też trzeba coś zjeść i to najlepiej smacz...
Odsłon: 394
Szybkie i proste babeczki cynamonowe bez użycia miksera gotowe w kilka minut .
Odsłon: 162
Taka babka z pewnością wyglądem na stole wielkanocnym będzie się wyróżniała i...
Odsłon: 496
Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w po...
Odsłon: 4436
Wczoraj był przepis na tradycyjną babciną babkę, dzisiaj czas na moją. Jak ju...
Odsłon: 1112
W Wielkanoc bez wątpienia królową wszystkich wypieków jest babka, dlatego rów...
Odsłon: 1259
Święta świętami, ale przed świętami też trzeba coś zjeść i to najlepiej smacz...
Odsłon: 394
Szybkie i proste babeczki cynamonowe bez użycia miksera gotowe w kilka minut .
Odsłon: 162
Składniki
Przygotuj farsz. Cebulę obierz i drobno posiekaj nożem lub robotem kuchennym. Wątróbkę przemyj i wytnij wszystkie żyłki. Osusz ją dokładnie i pokrój w niewielką kostkę. Boczek także pokrój w małe kawałeczki. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż cebulę do zeszklenia przez ok. 5 minut. Dodaj boczek i usmaż go na nieco większym ogniu przez kolejne 5 minut. Dodaj wątróbkę i smaż do zrumienienia przez minutę. Przenieś zawartość patelni do robota kuchennego lub malaksera. Zmiksuj całość na gładką masę. Dodaj szczypiorek oraz przyprawy oraz ponownie, ale krótko, zmiksuj. Kawałki szczypiorku powinny być rozróżnialne. Odstaw farsz do przestudzenia.
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj ze sobą roztrzepane jajko, wodę, sól i olej. Dodaj mąkę i dobrze zagnieć ciasto do połączenia składników. Uważaj, by nie przepracować ciasta. Przykryj masę lnianą ściereczką i odstaw na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2 mm. Wycinaj kółka o średnicy ok. 7 cm.
Wewnątrz każdego krążka nałóż po łyżce chłodnego już farszu, by ten nie wysypywał się ze środka. Sklej brzegi każdego pieroga, mocno dociskając je palcami i formując ozdobną falbankę. Ulepione pierogi z wątróbką odkładaj na bok, by nie stykały się ze sobą. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Wrzucaj pierogi partiami i gotuj przez 3-4 minuty. W tym czasie powinny one wypłynąć na powierzchnię. Wyjmij pierogi łyżką cedzakową i odkładaj na talerz posmarowany masłem.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pierogi lubelskie
Dania główne
Siekane kotlety rybne
Dania główne
Schab w mleku i cebuli
Dania główne
Leśny kociołek Kaukai Semigali
Pierogi lubelskie
Takie pierogi często robiła moja mama i babcia. Świetna alternatywa dla piero...
Odsłon: 4603
Siekane kotlety rybne
Dziś ryba w trochę innym wydaniu. Kotleciki, ale nie z ryby mielonej, a siek...
Odsłon: 123