Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z ziemniakami i żółtym serem

Przepis dnia 2021-06-15
Pierogi z ziemniakami i żółtym serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 132 Ocena: 3124

Dodano:

Odsłon: 698

Dziś przepis na smaczne pierogi, które może nieco przypominają ruskie, i smakują wcale nie gorzej. Warto spróbować! Takie pierogi robiło się w moim rodzinnym domu, więc i ja do nich czasami wracam, zwłaszcza jak zostaje mi kawałek żółtego sera po zapiekance lub pizzy.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 400 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • niepełna szklanka ciepłej wody
  • Na farsz:
  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g żółtego sera ( np gouda )
  • 1 duża cebula
  • sól pieprz
  • Olej
  • Dodatkowo: cebula, olej, ewentualnie szczypiorek
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi z ziemniakami i żółtym serem

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy ciasto : mąkę mieszamy z jajkiem i solą, a następnie dolewamy po trochę wody i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na chwilę pod przykryciem ( będzie bardziej elastyczne )

  2. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i gorące zgniatamy praską do ziemniaków. Studzimy

  3. Ser ścieramy na tarełku o drobnych oczkach

  4. Obydwie cebule drobno siekamy, lekko oprószamy solą i smażymy na oleju na wolnym ogniu do ładnego zezłocenia

  5. Ostudzone ziemniaki łączymy z serem, połową przygotowanej cebulki, pieprzem i ewentualnie solą. Wszystko razem mieszamy

  6. Ciasto rozwałkowujemy ( ja zazwyczaj dziele sobie ciasto na 3 - 4 części i rozwałkowuję mniejsze kawałki )i za pomocą foremki wycinamy kółka. Na każde nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy

  7. W garnku zagotowujemy wodę , którą delikatnie solimy. Na wrzątek wrzucamy partiami pierogi. Od wypłynięcia i ponownego zagotowania się wody gotujemy je ok 3 minut

  8. Odcedzamy za pomocą łyżki cedzakowej i podajemy z pozostałą cebulką i ewentualnie posypane szczypiorkiem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń