Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ze świeżą kapustą i grzybami

Pierogi ze świeżą kapustą i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 138

Dodano:

Odsłon: 1267

To świetny przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Receptura pochodzi z książki Siostry Anastazji „143 przysmaki”. Przepis znajduje się w rozdziale przepisy wigilijne. Jednak pierogi te smakują także w każdy inny dzień.

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • Około 3/4 szklanki letniej wody
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 kg świeżej kapusty
  • 2-3 dag suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • Tłuszcz
  • Sól, pieprz
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi ze świeżą kapustą i grzybami

Przygotowanie

  1. Grzyby umyć i namoczyć, najlepiej dzień wcześniej. Kapustę poszatkować i ugotować, aż będzie miękka, odlać wodę i odcisnąć. Grzyby ugotować i zmielić w maszynce lub drobno pokroić. Cebulę pokroić, usmażyć na złoty kolor. Wszystko razem połączyć i doprawić - kapusta powinna być pikantna.

    Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto wlewając w dołek zagotowane mleko. Mieszać widelcem. Dodać resztę składników. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut, aby „odpoczęło”. Stolnicę posypać mąką, odkrawać porcję ciasta i cienko wałkować. Szklanką lub foremką (ja używam foremki - większej do pierogów, a mniejszej do uszek) wykrawać kółka, nakładać porcję farszu, lepić pierogi.

    Przygotowane pierogi wrzucić partiami do wrzącej i osolonej wody. Ostrożnie zamieszać drewnianą lub plastikową łyżką, aby nie przykleiły się do siebie, dna garnka. Gotować. Gdy wypłyną na powierzchnię, odkryć, gotować ok. 3 minuty. Odcedzać lub pojedynczo wyciągać łyżką cedzakową. Układać na talerzu lub półmisku.

    Podawać ze smażoną cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń