Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To świetny przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Receptura pochodzi z książki Siostry Anastazji „143 przysmaki”. Przepis znajduje się w rozdziale przepisy wigilijne. Jednak pierogi te smakują także w każdy inny dzień.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 40692
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 425
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 210
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 387
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9321
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 40692
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 425
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 210
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 387
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9321
Składniki
Grzyby umyć i namoczyć, najlepiej dzień wcześniej. Kapustę poszatkować i ugotować, aż będzie miękka, odlać wodę i odcisnąć. Grzyby ugotować i zmielić w maszynce lub drobno pokroić. Cebulę pokroić, usmażyć na złoty kolor. Wszystko razem połączyć i doprawić - kapusta powinna być pikantna. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto wlewając w dołek zagotowane mleko. Mieszać widelcem. Dodać resztę składników. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut, aby „odpoczęło”. Stolnicę posypać mąką, odkrawać porcję ciasta i cienko wałkować. Szklanką lub foremką (ja używam foremki - większej do pierogów, a mniejszej do uszek) wykrawać kółka, nakładać porcję farszu, lepić pierogi. Przygotowane pierogi wrzucić partiami do wrzącej i osolonej wody. Ostrożnie zamieszać drewnianą lub plastikową łyżką, aby nie przykleiły się do siebie, dna garnka. Gotować. Gdy wypłyną na powierzchnię, odkryć, gotować ok. 3 minuty. Odcedzać lub pojedynczo wyciągać łyżką cedzakową. Układać na talerzu lub półmisku. Podawać ze smażoną cebulką.