Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To świetny przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Receptura pochodzi z książki Siostry Anastazji „143 przysmaki”. Przepis znajduje się w rozdziale przepisy wigilijne. Jednak pierogi te smakują także w każdy inny dzień.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2081
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 154
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1048
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1183
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12017
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2081
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 154
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1048
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1183
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12017
Składniki
Grzyby umyć i namoczyć, najlepiej dzień wcześniej. Kapustę poszatkować i ugotować, aż będzie miękka, odlać wodę i odcisnąć. Grzyby ugotować i zmielić w maszynce lub drobno pokroić. Cebulę pokroić, usmażyć na złoty kolor. Wszystko razem połączyć i doprawić - kapusta powinna być pikantna. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto wlewając w dołek zagotowane mleko. Mieszać widelcem. Dodać resztę składników. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut, aby „odpoczęło”. Stolnicę posypać mąką, odkrawać porcję ciasta i cienko wałkować. Szklanką lub foremką (ja używam foremki - większej do pierogów, a mniejszej do uszek) wykrawać kółka, nakładać porcję farszu, lepić pierogi. Przygotowane pierogi wrzucić partiami do wrzącej i osolonej wody. Ostrożnie zamieszać drewnianą lub plastikową łyżką, aby nie przykleiły się do siebie, dna garnka. Gotować. Gdy wypłyną na powierzchnię, odkryć, gotować ok. 3 minuty. Odcedzać lub pojedynczo wyciągać łyżką cedzakową. Układać na talerzu lub półmisku. Podawać ze smażoną cebulką.