Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna , ciekawa propozycja dla miłośników pierogów . Zasmakuje każdemu .
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1216
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1266
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 202
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1216
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1266
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 202
Składniki
1.Ciasto na pierogi.:Mąkę,olej,jajka oraz sól przekładamy wszystko do jednej miski i wlewamy powoli wodę (temperatura wody powinna być taka żeby bezpośrednio włożyć do niej ręka i nie parzyła nas) odrobina po odrobinie,gdy ciasto będzie się robiło jednolite to oznacza że wystarczy wody. Lekko wyrobione ciasto przekładamy na oprószony blat i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie się od klejało od rąk.Gotowe ciasto pozostawiamy w spokoju żeby odpoczęło (około 30 minut ). Gdy ciasto odpocznie to odrywamy mniejszy kawałek,lekko wyrabiamy w rękach i wałkujemy na lekko oprószonym blacie do grubości około 3 milimetry (grubość zależy od nas jakie wolimy tak wałkujemy) .
Farsz.: Szpinak smażymy do odparowania wody,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę gałki muszkatołowej,Vegety,pieprzu.Gotowy szpinak przekładamy do miski w której będziemy robić farsz. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę,smażymy na maśle na złoty kolor.Gotową cebulę przekładamy do szpinaku. Ziemniaki obrać,umyć i ugotować do miękkości,odcedzamy i przekładamy do szpinaku z cebulą.Tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków na gładką i jednolitą masę.Doprawiamy do smaku przyprawami. (można pominą pieprz Cayenne gdy nie lubimy ostrości) .Gotowy farsz chwilę pozostawiamy do przestygnięcia.
Gdy farsz gotowy to bierzemy się za lepienie pierogów. Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy dokładanie.Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej rozbujanej wody z odrobiną oleju,soli i czekamy do wypłynięcia pierogów,gdy pierogi wypłyną czekamy około 3 minut.