Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja potrawy, której nie sposób się oprzeć. Ich wykonanie jest nieco czasochłonne, ale jeżeli ktoś lubi się relaksować przy zaklejaniu pierożków, to serdecznie polecam. :) Połączenie smaków jest obłędne. Na pewno warto spróbować!
stolnica, wałek, ring
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5487
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 984
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11937
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1414
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5487
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 984
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11937
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1414
Składniki
Zacznijmy od posiekania natki pietruszki oraz szczypiorku, jeżeli chcemy go użyć.
Następnie przygotujmy ciasto łącząc ze sobą wszystkie składniki (mąka, mleko, woda, olej, ocet, sól). Ciasto należy wyrobić ręcznie lub za pomocą robota. Po połączeniu składników ciasto uformować i przykryć miską. Zostawić na 20 minut.
W tym czasie zagotować wodę w garnku i zblasznować szpinak przez ok 3 minuty. Następnie mocno odcedzić szpinak.
Namoczyć bułkę w wodzie oraz posiekać cebulę na drobno.
Połączyć ze sobą w misce mięso, odciśniętą bułkę, cebulę, jajko, natkę oraz przyprawy.
Odciśnięty szpinak posiekać i dodać do mięsa. Wyrobić farsz rękami.
Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć kółka za pomocą ringa lub szklanki.
Nałożyć farsz i ulepić pierogi tak jak uszka, czyli na półksiężyce z połączonymi rogami.
Zagotować wodę z dodatkiem bulionu warzywnego. Gotować pierożki aż do wypłynięcia. Po wyłożeniu na talerz spryskać lub posmarować tłuszczem, żeby pierożki się nie skleiły.
Następnie podsmażyć pierożki na mocno rozgrzanej patelni. W razie konieczności dodać oleju do smażenia.
Smacznego! :)