Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś kurczaka faszerowana pieczarkami i żółtym serem

Pierś kurczaka faszerowana pieczarkami i żółtym serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 1738

Dodano:

Odsłon: 20632

Bardzo smaczne, a szybkie w wykonaniu danie

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 40 dag pieczarek
  • 4 plasterki sera żółtego
  • olej
  • przyprawa do kurczaka złocista
  • sól, pieprz
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieczarki obieramy, myjemy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej (2 łyżki) i wrzucamy na niego pieczarki. Solimy i smażymy, aż do odparowania spod nich płynu. W międzyczasie doprawiamy pieprzem

  2. Pierś kurczaka rozdzielamy. Odstające części odcinamy, a w piersi ostrym, szpiczasto zakończonym nożem robimy kieszeń. W mięso wkłuwamy się od jego szerszego końca

  3. Do kieszeni upychamy pieczarki na przemian z serem ( który rwiemy na mniejsze kawałki ). Po nafaszerowaniu pierś nieco spłaszczamy ręką

  4. W misce przygotowujemy marynatę do obtoczenia mięsa: przyprawę złocistą do kurczaka ( 2 płaskie łyżki ) mieszamy z 3 łyżkami oleju i obtaczamy w mieszance mięso. Odstawiamy na 0,5 godziny do lodówki. Odcięte z piersi kawałki mięsa kroimy w kawałki i obtaczamy również w marynacie

  5. Faszerowane piersi smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony ( u mnie na większym, a potem na mniejszym ogniu trwa to ok 40 - 45 minut )

  6. Do faszerowanych piersi proponuję brązowy ryż, który mieszamy z pozostałymi pieczarkami i surówkę przygotowaną z miksu sałat z dodatkiem pomidorów, ogórków i łyżki oliwy

  7. Pozostałe mięso ( to które odcięliśmy od piersi ) również smażymy na patelni, choć znacznie krócej. Możemy z niego stworzyć kolejną porcję obiadową. Pod koniec pieczenia dodajemy do niego nieco sera żółtego, a na koniec mieszamy z pieczarkami, jeśli nam zostaną. Podajemy również z ryżem i sałatką

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

daab 19 stycznia 2016 40-45 minut smażyć pierś z kurczaka? po tym czasie to chyba podeszwa sie zrobi. Odpowiedzi: 1 ▼

21 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń