Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sous vide to metoda gotowania w zamkniętych torebkach próżniowych, w wodzie o stosunkowo niskiej temperaturze. Tak przygotowana pierś z kurczaka pozostaje wyjątkowo miękka, soczysta i pełna smaku.
Zgrzewarka próżniowa, cyrkulator lub urządzenie do sous vide
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22561
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14875
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4668
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44442
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 623
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 636
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22561
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14875
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4668
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44442
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 623
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 636
Składniki
Piersi z kurczaka osuszamy ręcznikiem papierowy. Nacieramy z obu stron papryką słodką, solą i pieprzem. Na każdej układamy gałązki tymianku i plasterek cytryny. Jeśli chcecie użyć piersi bez skóry, koniecznie do każdego woreczka dajcie odrobinę masła. Piersi pakujemy osobno w woreczki próżniowe za pomocą zgrzewarki.
Do gotowania używamy cyrkulatora lub urządzenie do gotowania sous vide. Aby woreczki nie wypływały można dociążyć je małym talerzykiem. Ustawiamy gotowanie na 63-65 stopni. Czas gotowania piersi to dla grubości mięsa: 20mm - 40 minut, 30mm -75 minut, 40mm - 90 minut. Po tym czasie wyciągamy woreczki, rozcinamy i wyciągamy mięso. Na patelni podgrzewamy masło i smażymy piersi od strony skóry, aż się mocno zarumieni. Jeśli przygotowujecie pierś bez skóry można podać od razu, bez smażenia.
Mięso jest wyjątkowo soczyste i delikatne. Warto spróbować w ten sposób zrobić dobrej jakości kurczaka - ja kupiłam kurczaka pastwiskowego i smakował rewelacyjnie. Kurczaka podałam z ryżem z warzywami.