Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sous vide to metoda gotowania w zamkniętych torebkach próżniowych, w wodzie o stosunkowo niskiej temperaturze. Tak przygotowana pierś z kurczaka pozostaje wyjątkowo miękka, soczysta i pełna smaku.
Zgrzewarka próżniowa, cyrkulator lub urządzenie do sous vide
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3269
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 195
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 69
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 103
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 79
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3269
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 195
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 69
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 103
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 79
Składniki
Piersi z kurczaka osuszamy ręcznikiem papierowy. Nacieramy z obu stron papryką słodką, solą i pieprzem. Na każdej układamy gałązki tymianku i plasterek cytryny. Jeśli chcecie użyć piersi bez skóry, koniecznie do każdego woreczka dajcie odrobinę masła. Piersi pakujemy osobno w woreczki próżniowe za pomocą zgrzewarki.
Do gotowania używamy cyrkulatora lub urządzenie do gotowania sous vide. Aby woreczki nie wypływały można dociążyć je małym talerzykiem. Ustawiamy gotowanie na 63-65 stopni. Czas gotowania piersi to dla grubości mięsa: 20mm - 40 minut, 30mm -75 minut, 40mm - 90 minut. Po tym czasie wyciągamy woreczki, rozcinamy i wyciągamy mięso. Na patelni podgrzewamy masło i smażymy piersi od strony skóry, aż się mocno zarumieni. Jeśli przygotowujecie pierś bez skóry można podać od razu, bez smażenia.
Mięso jest wyjątkowo soczyste i delikatne. Warto spróbować w ten sposób zrobić dobrej jakości kurczaka - ja kupiłam kurczaka pastwiskowego i smakował rewelacyjnie. Kurczaka podałam z ryżem z warzywami.