Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sous vide to metoda gotowania w zamkniętych torebkach próżniowych, w wodzie o stosunkowo niskiej temperaturze. Tak przygotowana pierś z kurczaka pozostaje wyjątkowo miękka, soczysta i pełna smaku.
Zgrzewarka próżniowa, cyrkulator lub urządzenie do sous vide
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 401
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2652
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1868
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 6483
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 401
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2652
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1868
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 6483
Składniki
Piersi z kurczaka osuszamy ręcznikiem papierowy. Nacieramy z obu stron papryką słodką, solą i pieprzem. Na każdej układamy gałązki tymianku i plasterek cytryny. Jeśli chcecie użyć piersi bez skóry, koniecznie do każdego woreczka dajcie odrobinę masła. Piersi pakujemy osobno w woreczki próżniowe za pomocą zgrzewarki.
Do gotowania używamy cyrkulatora lub urządzenie do gotowania sous vide. Aby woreczki nie wypływały można dociążyć je małym talerzykiem. Ustawiamy gotowanie na 63-65 stopni. Czas gotowania piersi to dla grubości mięsa: 20mm - 40 minut, 30mm -75 minut, 40mm - 90 minut. Po tym czasie wyciągamy woreczki, rozcinamy i wyciągamy mięso. Na patelni podgrzewamy masło i smażymy piersi od strony skóry, aż się mocno zarumieni. Jeśli przygotowujecie pierś bez skóry można podać od razu, bez smażenia.
Mięso jest wyjątkowo soczyste i delikatne. Warto spróbować w ten sposób zrobić dobrej jakości kurczaka - ja kupiłam kurczaka pastwiskowego i smakował rewelacyjnie. Kurczaka podałam z ryżem z warzywami.