Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 7109
Dodano: 07.04.2019
Odsłon: 920
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Pokoic pomidoryj w kostke , wlozyc do naczynia i doprawic oliwa z oliwek, sola i cukrem. Odstawic na co najmniej 20 minut.
Drobno posiekac dymke i zielone lodygi czosnku i podsmazyc na oleju rzepakowym.
Utrzec skórke z limonki i wycisnac sok.
Wydrazyc lyzka miazsz awokado, umiescic w plytkiej misce i rozgniesc widelcem. Dodac czosnek i dymkę, olej rzepakowy, ocet balsamiczny i sok oraz skórke z limonki. Wszystko dobrze wymieszac widelcem, doprawic sola i cukrem.
Kto lubi bardziej ostro, moze dodac przyprawe harissa i platki chili.
Umyc piersi kurczaka ze skóra, wysuszyc i posolic.
Rozgrzac olej rzepakowy z odrobina masla klarowanego na patelni i podsmazyc do uzyskania zlotego koloru. Dodac ziola i zmiazdzony czosnek.
Nastepnie zmniejszyc ciepło i smazyc na wolnym ogniu, nie za dlugo, aby byly jeszcze soczyste.
Podawac z odrobina kremu z awokado i marynowanymi pomidorami.
Uprazyc orzeszki piniowe na zlotobrazowo na patelni bez tluszczu i posypac nimi potrawe.
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

konhambos 08 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
Dziekuje wszystkim za mile komentarze! :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

bryssska 08 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
Jak ja uwielbiam te twoje dania, super wyglądają ;-d2 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 07 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
Pysznie :-)2 Kto głosował? | Odpowiedz

ElMar 07 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
Tak przygotowany kurczak musi być bardo smaczny:)2 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 07 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
Pycha! ze zwyklej piersi zrobilo sie wykwintne danie!2 Kto głosował? | Odpowiedz

pelen_brzuszek 07 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
idealna na rodzinny obiad :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 07 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
Niby zwykła pierś kurczaka, a z super dodatkami i odpowiednio przyrządzona wykwintnie wygląda i smakuje :) Pyszne danie, lubię takie smaki :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 07 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
Pięknie ,pysznie i kolorowo podana część kurczaka,którą bardzo lubię:)2 Kto głosował? | Odpowiedz