Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś kurczaka z awokado i marynowanymi pomidorami

Pierś kurczaka z awokado i marynowanymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 5190

Dodano:

Odsłon: 752

Lekkie i smaczne wiosenne danie. Kurczak supreme, czyli piers kurczaka kukurydzianego ze skóra i koscia skrzydla- najlepsza czesc kurczaka, smaczna i soczysta, smazona z rozmarynem i tymiankiem. Do tego krem z awokado, z odrobina ostrosci w postaci platków chili i przyprawy harissa, z dymka i aromatycznymi zielonymi pedami czosnku, limonka i octem balsamicznym, oraz pomidory marynowane w oleju z oliwek. Calosc posypana prazonymi orzeszkami piniowymi. Raj dla podniebienia.

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka kukurydzianego (ze skórą i skrzydłem)
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy i masło klarowane
  • 1 gałązka tymianku i rozmarynu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50 g orzeszków piniowych
  • MARYNOWANE POMIDORY:
  • 5 pomidorów
  • sól, cukier
  • oliwa z oliwek
  • KREM Z AWOKADO:
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 pędy zielonej części dymki
  • 1 łyżka zielonych pędów czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka harissy
  • 1 łyżka płatków chilli
  • 1 limonka
  • sól, cukier
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pokoic pomidoryj w kostke , wlozyc do naczynia i doprawic oliwa z oliwek, sola i cukrem. Odstawic na co najmniej 20 minut.

  2. Drobno posiekac dymke i zielone lodygi czosnku i podsmazyc na oleju rzepakowym.
    Utrzec skórke z limonki i wycisnac sok.
    Wydrazyc lyzka miazsz awokado, umiescic w plytkiej misce i rozgniesc widelcem. Dodac czosnek i dymkę, olej rzepakowy, ocet balsamiczny i sok oraz skórke z limonki. Wszystko dobrze wymieszac widelcem, doprawic sola i cukrem.
    Kto lubi bardziej ostro, moze dodac przyprawe harissa i platki chili.

  3. Umyc piersi kurczaka ze skóra, wysuszyc i posolic.
    Rozgrzac olej rzepakowy z odrobina masla klarowanego na patelni i podsmazyc do uzyskania zlotego koloru. Dodac ziola i zmiazdzony czosnek.
    Nastepnie zmniejszyc ciepło i smazyc na wolnym ogniu, nie za dlugo, aby byly jeszcze soczyste.

  4. Podawac z odrobina kremu z awokado i marynowanymi pomidorami.
    Uprazyc orzeszki piniowe na zlotobrazowo na patelni bez tluszczu i posypac nimi potrawe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 08 kwietnia Dziekuje wszystkim za mile komentarze! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 08 kwietnia Jak ja uwielbiam te twoje dania, super wyglądają ;-d

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ElMar 07 kwietnia Tak przygotowany kurczak musi być bardo smaczny:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 07 kwietnia Pycha! ze zwyklej piersi zrobilo sie wykwintne danie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 kwietnia Niby zwykła pierś kurczaka, a z super dodatkami i odpowiednio przyrządzona wykwintnie wygląda i smakuje :) Pyszne danie, lubię takie smaki :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 07 kwietnia Pięknie ,pysznie i kolorowo podana część kurczaka,którą bardzo lubię:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń