Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjny przepis na filety z kurczaka. Mięso przyrządzone według tej receptury będzie niezwykle aromatyczne i soczyste. Danie zaserwowane z ryżem i sosem z leśnych grzybów z pewnością oczaruje Waszych domowników i gości. Przepis pochodzi z 493. odcinka programu "Ewa gotuje".
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 57
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 57
Składniki
Zacząć od marynaty. Czosnek przecisnąć do miski i rozetrzeć z solą. Dodać miękkie masło. Wlać sok z cytryny. Przyprawić pieprzem ziołowym i papryką oraz mielonym imbirem. Posłodzić miodem i wymieszać.
Mięso naciąć od strony skóry (w najgrubszych miejscach). Posmarować marynatą – z dwóch stron. Przykryć i na godzinę wstawić do lodówki.
Po tym czasie przełożyć do brytfanki (skórą do góry). Wstawić do pieca rozgrzanego do 180 st. C i piec przez 45 minut.
Przygotować sos. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić i zeszklić pokrojoną w kostkę szalotkę. Dodać posiekany czosnek. Po chwili dorzucić pokrojone na kawałki grzyby. Doprawić solą i smażyć przez chwilę. Zalać wywarem i lekko odparować. Zabielić śmietanką. Przyprawić pieprzem. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki i zdjąć z kuchenki.
Upieczone piersi kurczaka podawać z ryżem i sosem grzybowym.