Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierś w zalewie octowej tzw. "Fałszywa rybka"
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 154
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 302
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1530
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 154
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 302
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1530
Składniki
Pierś z kurczaka dokładnie płuczemy, kroimy na małe kawałki, delikatnie rozbijamy na małe kotleciki.
Następnie przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do miski wbijamy 2 całe jajka, sól, pieprz , mąkę, trochę mleka. Dokładnie wszystkie składniki rozcieramy na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, może być olej rzepakowy, albo dużo zdrowszy olej kokosowy. Kotleciki obtaczamy w cieście naleśnikowym i króciutko smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone kawałki wykładamy do szklanej miski.
Do czystej patelni wlewamy 3 szklanki wody, 3/4 szklanki octu, wsypujemy 1 łyżkę soli, 5-6 łyżek cukru (ma być słodko -kwaśne), ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe oraz pokrojoną w piórka cebulę. wszystko razem przez chwilę gotujemy, do zeszklenia się cebuli. Tak gorącą zalewą zalewamy pierś i odstawiamy do wystygnięcia. Na noc wkładamy do lodówki, aby dobrze wychłodzić. Najlepiej bowiem smakuje na zimno.