Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierś w zalewie octowej tzw. "Fałszywa rybka"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22637
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14967
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4741
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44806
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 654
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 703
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22637
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14967
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4741
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44806
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 654
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 703
Składniki
Pierś z kurczaka dokładnie płuczemy, kroimy na małe kawałki, delikatnie rozbijamy na małe kotleciki.
Następnie przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do miski wbijamy 2 całe jajka, sól, pieprz , mąkę, trochę mleka. Dokładnie wszystkie składniki rozcieramy na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, może być olej rzepakowy, albo dużo zdrowszy olej kokosowy. Kotleciki obtaczamy w cieście naleśnikowym i króciutko smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone kawałki wykładamy do szklanej miski.
Do czystej patelni wlewamy 3 szklanki wody, 3/4 szklanki octu, wsypujemy 1 łyżkę soli, 5-6 łyżek cukru (ma być słodko -kwaśne), ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe oraz pokrojoną w piórka cebulę. wszystko razem przez chwilę gotujemy, do zeszklenia się cebuli. Tak gorącą zalewą zalewamy pierś i odstawiamy do wystygnięcia. Na noc wkładamy do lodówki, aby dobrze wychłodzić. Najlepiej bowiem smakuje na zimno.