Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierś w zalewie octowej tzw. "Fałszywa rybka"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 240
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 116
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 33
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 31
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 240
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 116
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 33
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 31
Składniki
Pierś z kurczaka dokładnie płuczemy, kroimy na małe kawałki, delikatnie rozbijamy na małe kotleciki.
Następnie przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do miski wbijamy 2 całe jajka, sól, pieprz , mąkę, trochę mleka. Dokładnie wszystkie składniki rozcieramy na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, może być olej rzepakowy, albo dużo zdrowszy olej kokosowy. Kotleciki obtaczamy w cieście naleśnikowym i króciutko smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone kawałki wykładamy do szklanej miski.
Do czystej patelni wlewamy 3 szklanki wody, 3/4 szklanki octu, wsypujemy 1 łyżkę soli, 5-6 łyżek cukru (ma być słodko -kwaśne), ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe oraz pokrojoną w piórka cebulę. wszystko razem przez chwilę gotujemy, do zeszklenia się cebuli. Tak gorącą zalewą zalewamy pierś i odstawiamy do wystygnięcia. Na noc wkładamy do lodówki, aby dobrze wychłodzić. Najlepiej bowiem smakuje na zimno.