Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie kaczki według mojego przepisu nie jest zbyt pracochłonne,ale za to efekt koncowy jest wspaniały dla naszego podniebienia.
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 48
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 112
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 56
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 57
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2930
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 48
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 112
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 56
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 57
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2930
Składniki
Pierś z kaczki oczyścić i suszyć papierowym ręcznikiem. Skórę ponacinać w szachownice i dobrze natrzeć solą i pieprzem i odstawić na kilka minut.
Na patelni podgrzać olej i smażyć pierś z kaczki ,najpierw skórą do dołu ok.5 min aż się dobrze zarumieni,delikatnie przełożyć na drugą strona i smażyć juz ok 2 min. W między czasie przygotować naczynie żaroodporne,usmażona pierś przełożyć do naczynia po bokach poukładać jabłka pokrojone w ósemki,posypać tymiankiem i rozmarynem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 80 st C na ok.35 min nastepnie na kolejne 5 min załączyć termobieg z tem.150 st C. Po upieczeniu przełożyć pierś z kaczki do foli aluminiowej i odstawić na czas przygotowania sosu. Sos żurawinowo-jabłkowy : Wykorzystujemy patelnie i olej na której smażyliśmy kaczkę,dodajemy jabłka z pieczenia kaczki,2łyżki żurawiny 50 ml.wina sól i pieprz i dusimy wszystko razem do momentu odparowania.
Gdy mamy już przygotowany sos,mięso kroimy w ukośne plastry(mięso powinno być lekko różowawe w środku) i polewamy sosem i podajemy z ziemniakami. SMACZNEGO!!!!