Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie kaczki według mojego przepisu nie jest zbyt pracochłonne,ale za to efekt koncowy jest wspaniały dla naszego podniebienia.
Ciasto Haneczka jest wykwintne jak napoleonka. Wygląda na pracochłonne, ale j...
Odsłon: 1616
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17782
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 1991
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 5910
Ciasto Haneczka jest wykwintne jak napoleonka. Wygląda na pracochłonne, ale j...
Odsłon: 1616
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17782
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 1991
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 5910
Składniki
Pierś z kaczki oczyścić i suszyć papierowym ręcznikiem. Skórę ponacinać w szachownice i dobrze natrzeć solą i pieprzem i odstawić na kilka minut.
Na patelni podgrzać olej i smażyć pierś z kaczki ,najpierw skórą do dołu ok.5 min aż się dobrze zarumieni,delikatnie przełożyć na drugą strona i smażyć juz ok 2 min. W między czasie przygotować naczynie żaroodporne,usmażona pierś przełożyć do naczynia po bokach poukładać jabłka pokrojone w ósemki,posypać tymiankiem i rozmarynem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 80 st C na ok.35 min nastepnie na kolejne 5 min załączyć termobieg z tem.150 st C. Po upieczeniu przełożyć pierś z kaczki do foli aluminiowej i odstawić na czas przygotowania sosu. Sos żurawinowo-jabłkowy : Wykorzystujemy patelnie i olej na której smażyliśmy kaczkę,dodajemy jabłka z pieczenia kaczki,2łyżki żurawiny 50 ml.wina sól i pieprz i dusimy wszystko razem do momentu odparowania.
Gdy mamy już przygotowany sos,mięso kroimy w ukośne plastry(mięso powinno być lekko różowawe w środku) i polewamy sosem i podajemy z ziemniakami. SMACZNEGO!!!!