Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie kaczki według mojego przepisu nie jest zbyt pracochłonne,ale za to efekt koncowy jest wspaniały dla naszego podniebienia.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13483
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1542
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14873
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6115
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13483
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1542
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14873
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6115
Składniki
Pierś z kaczki oczyścić i suszyć papierowym ręcznikiem. Skórę ponacinać w szachownice i dobrze natrzeć solą i pieprzem i odstawić na kilka minut.
Na patelni podgrzać olej i smażyć pierś z kaczki ,najpierw skórą do dołu ok.5 min aż się dobrze zarumieni,delikatnie przełożyć na drugą strona i smażyć juz ok 2 min. W między czasie przygotować naczynie żaroodporne,usmażona pierś przełożyć do naczynia po bokach poukładać jabłka pokrojone w ósemki,posypać tymiankiem i rozmarynem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 80 st C na ok.35 min nastepnie na kolejne 5 min załączyć termobieg z tem.150 st C. Po upieczeniu przełożyć pierś z kaczki do foli aluminiowej i odstawić na czas przygotowania sosu. Sos żurawinowo-jabłkowy : Wykorzystujemy patelnie i olej na której smażyliśmy kaczkę,dodajemy jabłka z pieczenia kaczki,2łyżki żurawiny 50 ml.wina sól i pieprz i dusimy wszystko razem do momentu odparowania.
Gdy mamy już przygotowany sos,mięso kroimy w ukośne plastry(mięso powinno być lekko różowawe w środku) i polewamy sosem i podajemy z ziemniakami. SMACZNEGO!!!!