Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 01-01-2021
Kaczka to klasyk na święta, sos z czerwonego wina pasuje do niej doskonale. Sos z czerwonego wina wzbogacony cynamonem, kardamonem i skórką pomarańczy nadaje potrawie szczególnie świątecznej nuty.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 358
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 88
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 82
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 61
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2570
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 358
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 88
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 82
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 61
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2570
Składniki
Czosnek przekroic na pól, tymianek umyc i osuszyc. Skórke pomaranczy pokroic w paski. W rondelku wymieszac czosnek, tymianek, przyprawy, skórke pomaranczy, cukier i czerwone wino i gotowac na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie zdjac z ognia i odstawic na kolejne 20 minut. Wymieszac skrobie kukurydziana z 2 lyzkami wody. Wywar z grzanego wina przecedzic przez sito i ponownie zagotowac. Dodac skrobie i zagescic sos. Trzepaczka wymieszac z maslem i doprawic sos sola morska.
Podczas gdy sos sie gotuje, umyc filety z piersi kaczki, osuszyc i naciac skóre na ksztalt rombów. Doprawic sola morska i pieprzem. Na patelni rozgrzac troche oleju arachidowego i smazyc filety od strony skóry przez 5 minut. Odwrócic i smazyc przez 5 minut po drugiej stronie. Wyjac i pozostawic pod przykryciem przez 10 minut w piekarniku.
Filety pokroic w plastry, ulozyc na 4 podgrzanych talerzach i polac sosem. Podawac z ulubionymi dodatkami, np. z grillowanymi ziemniakami.