Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Pierś z kaczki pieczona z jabłkami i majerankiem
  • Dania główne
  • Przepis na

Pierś z kaczki pieczona z jabłkami i majerankiem

14.10.2025 Odsłon: 19566
5.0 (15 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Pierś z kaczki pieczona z jabłkami i majerankiem to propozycja na odświętny obiad, który zaskoczy wszystkich. Delikatne mięso, z chrupiącą, aromatyczną skórką i soczystym miąższem, rozpływa się w ustach i zapewnia prawdziwie wyjątkowe doznania smakowe. Kwaskowate jabłka i cytrusowy sos przełamują tłustość dania, tworząc połączenie idealne. 

Piersi kaczki z jabłkami - pomysł na odświętny obiad

Pierś z kaczki z jabłkami to danie idealne na specjalne okazje, odświętne obiady, kolacje we dwoje lub spotkania, na których chcesz zaskoczyć gości. Choć przygotowanie tej potrawy wymaga pewnej uwagi i umiejętności, efekt jest powalający, a otrzymany smak szlachetny i złożony. Marynowanie w pomarańczy i majeranku nadaje mięsu unikalnego, głębokiego aromatu, a pieczenie pod przykryciem zapewnia soczystość. Mięso kaczki jest bogate w białko i jest dobrym źródłem żelaza oraz witamin z grupy B. Odpowiednie wytopienie przed pieczeniem zmniejsza kaloryczność tego dania. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Piersi z kaczki i pomarańcze - duet wyjątkowy 

Skórka pomarańczowa dodaje słodkiej, cytrusowej nuty, która fantastycznie równoważy tłustość mięsa kaczki. Sok z cytrusów działa jak marynata – kwas delikatnie zmiękcza włókna mięsa i wprowadza głęboki aromat do wnętrza. Ponadto sok przyczynia się do lepszego zrumienienia wierzchu. Nie zapominaj o nacięciu skóry w kratkę, co umożliwia lepsze wytopienie tłuszczu i przeniknięcie smaków do wnętrza. To kluczowa czynność przygotowawcza - zapobiega również kurczeniu się i zwijaniu skóry podczas obróbki cieplnej. Pamiętaj, że nacięcia powinny być płytkie - tylko przez warstwę skóry i tłuszczu, nie mogą uszkodzić mięsa. 

Jak przygotować kaczkę do pieczenia? 

Przede wszystkim ważne jest marynowanie kaczki przez całą noc, przez minimum 8 godzin, co jest kluczowe dla uzyskania głębokiego smaku. W tym czasie majeranek i pomarańcza mają czas, by przeniknąć mięso. Jeśli musisz skrócić ten czas, marynuj całość, chociażby, przez co najmniej 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, ale smak nie będzie już tak intensywny. Kolejnym krokiem jest podsmażenie piersi kaczki na suchej patelni. Dzięki grubej warstwie tłuszczu pod skórą są samowystarczalne i nie wymagają dodatkowego oleju do smażenia. Kładź kawałki mięsa skórą do dołu, dzięki czemu uzyskasz chrupiącą i złocistą skórkę jeszcze przed pieczeniem. 

Kaczka pieczona - kiedy będzie upieczona? 

Kaczka jest gotowa, gdy temperatura wewnętrzna mięsa osiągnie odpowiednią wartość. Dla średniego stopnia upieczenia i różowego koloru jest to 55-60 st. Celsjusza. Jeśli wolisz dobrze wypieczone danie, temperatura wewnątrz powinna być o 10 stopni wyższa. Zawsze używaj termometru do mięsa i wbijaj go w najgrubszą część piersi. Takie same zasady dotyczą pieczenia kaczki Magdy Gessler w całości. Czas pieczenia podany w przepisie dąży do średniego stopnia wysmażenia. 

Soczyste jabłka do kaczki - co musisz wiedzieć? 

Jabłka należy kroić na ćwiartki, choć mogą wydawać się zbyt duże. Dzięki temu jednak owoce nie rozpadają się na purée podczas długiego pieczenia. Łatwo wchłaniają tłuszcz kaczki i soki, pozostając soczyste. Jeśli chcesz, możesz zamienić jabłka na inne, kwaskowate owoce. Do kaczki świetnie pasują również gruszki, śliwki, suszone morele czy figi. Pilnuj, by dodatki utrzymały swój kształt i nie rozpadły się w trakcie obróbki cieplnej. Drugim ważnym dodatkiem jest oczywiście majeranek, który wspomaga trawienie, szczególnie po tym dość ciężkostrawnym posiłku. Jeśli jednak nie dysponujesz tą przyprawą, możesz użyć zamienników: rozmarynu, tymianku, ziół prowansalskich. 

Jak uniknąć twardego mięsa po upieczeniu kaczki? 

Twarde, gumowate mięso kaczki to klasyczny objaw przekroczenia temperatury wewnętrznej 75 st. Celsjusza, czyli przepieczenia. Aby tego uniknąć, kontroluj czas - pół godziny to zazwyczaj odpowiedni okres dla uzyskania średnio wypieczonego mięsa. Po wyjęciu z piekarnika przykryj piersi kaczki folią na 5-10 minut przed krojeniem. W tym czasie soki rozpłyną się po włóknach mięsa, zapewniając soczystość. Tłuszcz pozostawiony w naczyniu żaroodpornym można wykorzystać do usmażenia ziemniaków lub nawet do smarowania pieczywa.

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Zupy

Rozgrzewająca zalewajka z gąską na Wszystkich Świętych

Zupy Rozgrzewająca zalewajka z gąską na Wszystkich Świętych

Polecam gorącą zupę na Wszystkich Świętych.

  • Impreza
  • Halloween
  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mięso
  • Indyk
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 771

> 60 min >60 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Dynia w occie marynowana

Przetwory Dynia w occie marynowana

To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...

  • Warzywa

Odsłon: 7909

> 60 min >60 min
12
wałek
wałek
Dania główne

Gołąbki tradycyjne

Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 1190

do 60 min 60 min
7
smaker
smaker
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Ciasta
  • Kiełbasy

Odsłon: 36252

do 30 min 30 min
46
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Dania główne Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Gryczana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 13680

do 30 min 30 min
27
wałek
wałek
Sałatki

Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Sałatki Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Kilka marchewek i seler z rosołu zawsze zostaje. Możemy wykorzystać je do bły...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 3598

do 15 min 15 min
6
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Zupy

Rozgrzewająca zalewajka z gąską na Wszystkich Świętych

Zupy Rozgrzewająca zalewajka z gąską na Wszystkich Świętych

Polecam gorącą zupę na Wszystkich Świętych.

  • Impreza
  • Halloween
  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mięso
  • Indyk
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 771

> 60 min >60 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Dynia w occie marynowana

Przetwory Dynia w occie marynowana

To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...

  • Warzywa

Odsłon: 7909

> 60 min >60 min
12
wałek
wałek
Dania główne

Gołąbki tradycyjne

Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 1190

do 60 min 60 min
7
smaker
smaker
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Ciasta
  • Kiełbasy

Odsłon: 36252

do 30 min 30 min
46
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Dania główne Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Gryczana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 13680

do 30 min 30 min
27
wałek
wałek
Sałatki

Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Sałatki Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Kilka marchewek i seler z rosołu zawsze zostaje. Możemy wykorzystać je do bły...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 3598

do 15 min 15 min
6
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Pierś z kaczki pieczona z jabłkami i majerankiem
Autor:
smaker
> 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 2 piersi z kaczki,
  • 3 jabłka,
  • pomarańcza,
  • łyżka majeranku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oleju.
Sposób przygotowania:
1

Piersi kaczki opłucz, osusz, skórę natnij w kratkę.

2

Pomarańczę umyj, otrzyj z niej skórkę. Wyciśnij sok.

3

Mięso natrzyj solą, pieprzem, majerankiem skórką pomarańczową i olejem. Zamarynowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej sok z wyciśniętej pomarańczy. Brytfankę przykryj i wstaw na noc do lodówki.

4

Na drugi dzień wyciągnij kaczkę z lodówki. Piersi z kaczki ułóż skórką do dołu na suchej patelni. Podsmaż przez kilka minut na średnim ogniu, aż tłuszcz się wytopi, a skórka nabierze złocistego koloru. Podsmażone piersi z kaczki ponownie przełóż do naczynia żaroodpornego, tym razem skórą do góry.

5

Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki wytnij gniazda nasienne. Owoce przełóż do brytfanki z kaczką.

6

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piersi kaczki z jabłkami piecz pod przykryciem przez ok. godzinę. 10 minut przed końcem zdejmij pokrywę. W trakcie pieczenia podlej 2-3 razy piersi kaczki wytopionym tłuszczem, dzięki temu skórka stanie się chrupiąca i złocista.

7

Upieczoną kaczkę pokrój na 2 cm plastry. Serwuj z upieczonymi jabłkami.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki