Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piersi kaczki pieczone z soczystymi jabłkami to doskonały pomysł na odświętny obiad. Z pewnością oczaruje Waszych domowników i gości. Samo przygotowanie tej potrawy nie trwa długo, efekt jest powalający. Pamiętajcie, żeby nie przepiec kaczki, inaczej mięso stanie się twarde i gumowate.
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 463
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 222
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 463
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 222
Przepis dnia
Składniki
Piersi kaczki opłucz, osusz, skórę natnij w kratkę.
Pomarańczę myj, otrzyj z niej skórkę. Wyciśnij sok.
Mięso natrzyj solą, pieprzem, majerankiem skórką pomarańczową i olejem. Zamarynowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej sok z wyciśniętej pomarańczy. Brytfankę przykryj i wstaw na noc do lodówki.
Na drugi dzień wyciągnij kaczkę z lodówki. Piersi z kaczki ułóż skórką do dołu na suchej patelni. Podsmaż przez kilka minut na średnim ogniu, aż tłuszcz się wytopi, a skórka nabierze złocistego koloru. Podsmażone piersi z kaczki ponownie przełóż do naczynia żaroodpornego, tym razem skórą do góry.
Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki wytnij gniazda nasienne. Owoce przełóż do brytfanki z kaczką.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piersi kaczki z jabłkami piecz pod przykryciem przez poło godzinę. 10 minut przed końcem zdejmij pokrywę. W trakcie pieczenia podlej 2-3 razy piersi kaczki wytopionym tłuszczem, dzięki temu skórka stanie się chrupiąca i złocista.
Upieczoną kaczkę pokrój na 2 cm plastry. Serwuj z upieczonymi jabłkami.