Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierś z kaczki z sosem śliwkowym z pomarańczą, purée grzybowym i flambirowanymi jabłkami według Mateusza Gesslera. Niesamowity smak i aromat. Tak przyrządzoną kaczę z powodzeniem możecie zaserwować podczas uroczystego, rodzinnego obiadu. Przepis pochodzi z 19. odcinka programu „Para do gara. Ona mówi, on gotuje”.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15515
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15515
Składniki
Łączymy wszystkie składniki i wkładamy oczyszczoną kaczkę do marynaty. Gdy mięso przejdzie marynatą, wyjmujemy pierś i skórę kroimy w kratę. Następnie mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię i obsmażamy, a później wkładamy do piekarnika na 220 C. Pieczemy do momentu aż kaczka będzie medium krwista.
W rondelku grzejemy sok z pomarańczy i dodajemy powidła, mieszamy. Aby zagęścić na sam koniec dodajemy zimne masło z lodówki. Mieszamy do momentu aż powstanie idealna emulsja.
Do zgniecionych przez praskę ugotowanych ziemniaków dodajemy śmietanę oraz masło. Miksujemy grzyby na puder. Dodajemy grzybowy proszek i wszystko łączymy ze sobą doprawiając solą.
Kroimy jabłka w kostkę i wkładamy do zimnej wody z sokiem z cytryny. Rozgrzewamy patelnię następnie dodajemy dwie łyżki miodu, jak się skarmelizuje dodajemy pokrojone jabłka. Wlewamy whisky, podpalamy, by flambirować. Po dziesięciu sekundach mieszania zdejmujemy jabłka z ognia.