Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Eleganckie danie do zrobienia w jednym garnku. Pierś z kurczaka duszona z czerwoną kapustą, cukinią i ziemniakami. Zdecydowałam się na pierś z kością i skórą, bo to mięso dłużej pozostaje soczyste. Przepis z książki "Smaki czterech sezonów" z drobnymi modyfikacjami.
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 505
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1229
Sałatka z makaronem w kształcie ryżu, z dodatkiem kurczaka, sera, ogórka i pa...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 505
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1229
Sałatka z makaronem w kształcie ryżu, z dodatkiem kurczaka, sera, ogórka i pa...
Odsłon: 62
Składniki
Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę kuminu. Taką pastą nacieramy kurczaka na co najmniej kilka godzin przed gotowaniem. Na pół godziny przed gotowaniem rodzynki zalewamy winem. Na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem podgrzewamy oliwę. Smażymy kurczaka od strony ze skórą, aż ładnie się ona zarumieni. Obracamy i smażymy pierś jeszcze kilka minut. Dodajemy posiekane cebule, pokrojonego w pasterki pora i rozmaryn. Smażymy, aż warzywa się zarumienią. Teraz dodajemy wino wraz z rodzynkami. Dusimy 25 minut. W razie potrzeby podlewamy bulionem. Kapustę szatkujemy i dodajemy do kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 15 minut, co jakiś czas mieszając i ewentualnie podlewając bulionem. Na końcu dodajemy cukinię pokrojoną w plastry i ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Gotujemy jeszcze 15 minut. Sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, a kurczak ugotowany w środku. Na końcu możemy kilka minut gotować bez pokrywki, aby zredukować sos.