Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 08-12-2024
Eleganckie danie do zrobienia w jednym garnku. Pierś z kurczaka duszona z czerwoną kapustą, cukinią i ziemniakami. Zdecydowałam się na pierś z kością i skórą, bo to mięso dłużej pozostaje soczyste. Przepis z książki "Smaki czterech sezonów" z drobnymi modyfikacjami.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 124
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101331
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5854
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 124
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101331
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5854
Składniki
Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę kuminu. Taką pastą nacieramy kurczaka na co najmniej kilka godzin przed gotowaniem. Na pół godziny przed gotowaniem rodzynki zalewamy winem. Na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem podgrzewamy oliwę. Smażymy kurczaka od strony ze skórą, aż ładnie się ona zarumieni. Obracamy i smażymy pierś jeszcze kilka minut. Dodajemy posiekane cebule, pokrojonego w pasterki pora i rozmaryn. Smażymy, aż warzywa się zarumienią. Teraz dodajemy wino wraz z rodzynkami. Dusimy 25 minut. W razie potrzeby podlewamy bulionem. Kapustę szatkujemy i dodajemy do kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 15 minut, co jakiś czas mieszając i ewentualnie podlewając bulionem. Na końcu dodajemy cukinię pokrojoną w plastry i ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Gotujemy jeszcze 15 minut. Sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, a kurczak ugotowany w środku. Na końcu możemy kilka minut gotować bez pokrywki, aby zredukować sos.