Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś z kurczaka w otrębach żytnich

Pierś z kurczaka w otrębach żytnich

Autor:

Przepisów i artykułów: 972 Ocena: 26442

Dodano:

Odsłon: 1514

Pomysł na zdrową i smaczną panierkę do kotletów z piersi kurczaka.

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • otręby żytnie
  • 2 jajka
  • łyżeczka sosu sojowego
  • olej rzepakowy (tłoczony na zimno)
  • suszony tymianek
  • sól
  • pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierś z kurczaka w otrębach żytnich

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie podzielić je na kotlety oraz rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa.

    Tak przygotowane porcje oprószyć z obu stron solą, pieprzem i suszonym tymiankiem oraz natrzeć zmiażdżonymi ząbkami czosnku.

    Przyprawione piersi odstawić na godzinę do lodówki, aby mięso nabrało odpowiedniego aromatu.

    Po tym czasie filety obtoczyć w otrębach żytnich, a następnie w jajkach wymieszanych z łyżeczką sosu sojowego oraz łyżką oleju rzepakowego i ponownie obtoczyć w otrębach.

    Smażyć na małym ogniu z obu stron. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.


    * Dodanie do jajek odrobiny oleju sprawi, że panierka nie będzie odpadała od mięsa podczas smażenia oraz będzie tworzyła zwartą i chrupiącą masę.

  2. Tak przygotowane kotlety dobrze smakują podane z marchewką na ciepło i kaszą jaglaną gotowaną z czosnkiem, tymiankiem i łyżeczką masła.

    Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń