Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo - maślanym.

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo - maślanym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 106

Dodano:

Odsłon: 82

Doprawiona ziołami i delikatnymi przyprawami stanowi doskonałe połączenie z ryżem . https://www.malgoskawkuchni.com/2020/06/piers-z-kurczaka-w-sosie-smietanowo.html

Składniki

  • * 4 pojedyńcze piersi z kurczaka * 1 duże jabłko * Suszone oregano * Suszony koperek * Papryka słodka mielona * Sól, pieprz miel
  • * 1 kostka rosołowa drobiowa * 4 łyżki masła * 3 woreczki ryżu * 4 jajka * 3 łyżki oleju
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo - maślanym.

Przygotowanie

  1. Filety myjemy , osuszamy . Od strony skórki nacinamy w kilku miejscach . Z drugiej strony delikatnie odkroiłam odstające płatki mięsa. Każdą pierś nacieramy solą, pieprzem cytrynowym, papryką słodką mieloną oraz suszonymi ziołami. Dobrze wcieramy w mięso używając do tego oleju.
    Filety układamy w naczyniu żaroodpornym . Wstawiamy do piekarnika na 200 stopni . Kiedy zobaczymy , że mięso zaczyna się piec , kiedy naczynie dobrze się nagrzeje ,rozpuszczamy kostkę rosołową w pół szklanki gorącej wody .Wlewamy do naczynia żaroodpornego podlewając mięso.
    Po około 40 minutach dodajemy 100 ml śmietanki 12 % oraz oraz 2 łyżki masła .Dodajemy również pokrojone w plastry jabłko, razem z łupinką .Układamy je pomiędzy filetami.

  2. Pieczemy do miękkości mięsa . Należy sprawdzać regularnie jakość mięsa w środku za pomocą widelca lub długiej wykałaczki.Kontrolujemy po to aby mięso nie było suche.

    Ryż gotujemy wedle zaleceń producenta. Następnie ugotowany przekładamy na patelnię . Podsmażamy na 2 łyżkach masła . Dosalamy do smaku.
    Na osobnej patelni smażymy jajka sadzone tak aby żółtko zachowało się rzadkie.

    Upieczone piersi z kurczaka podajemy z usmażonym ryżem oraz jajkiem sadzonym na ryżu .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń