Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym to bardzo klasyczne połączenie, które świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Kompozycja słodkiej śmietanki i wytrawnego wina z dodatkiem charakterystycznych w smaku pieczarek przypadnie do gustu wszystkim.
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 91
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17858
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 482
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5628
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2894
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 91
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17858
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 482
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5628
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2894
Składniki
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Natrzeć ją przyprawami i zostawić na godzinę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kurczaka na złoto z obu stron.
Przygotuj sos. W garnku rozpuścić masło. Dodać pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia. Dołożyć pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć do całkowitego odparowania wody.
Podlej warzywa winem i odparuj z niego cały alkohol.
Wlej bulion i gotuj całość przez ok. 15 minut, w celu zredukowania płynu o połowę. Następnie zahartuj śmietanę: dodawaj po łyżce gorącego bulionu, aż temperatura śmietany wzrośnie. Dodaj ją do garnka z sosem i dokładnie wymieszaj.
Sos przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i bazylią.
Przelej sos do naczynia żaroodpornego i ułóż na nim kurczaka.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Piecz całość bez przykrycia przez 20 minut.
Podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym.