Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym to bardzo klasyczne połączenie, które świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Kompozycja słodkiej śmietanki i wytrawnego wina z dodatkiem charakterystycznych w smaku pieczarek przypadnie do gustu wszystkim.
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3559
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 379
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1784
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3559
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 379
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1784
Składniki
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Natrzeć ją przyprawami i zostawić na godzinę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kurczaka na złoto z obu stron.
Przygotuj sos. W garnku rozpuścić masło. Dodać pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia. Dołożyć pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć do całkowitego odparowania wody.
Podlej warzywa winem i odparuj z niego cały alkohol.
Wlej bulion i gotuj całość przez ok. 15 minut, w celu zredukowania płynu o połowę. Następnie zahartuj śmietanę: dodawaj po łyżce gorącego bulionu, aż temperatura śmietany wzrośnie. Dodaj ją do garnka z sosem i dokładnie wymieszaj.
Sos przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i bazylią.
Przelej sos do naczynia żaroodpornego i ułóż na nim kurczaka.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Piecz całość bez przykrycia przez 20 minut.
Podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym.