Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierś z kurczaka z mozzarellą to bardzo proste danie, ale efektownie się prezentuje i jest pyszne. Podawaj je ze szparagami, ale możesz też wykorzystać pieczone cząstki ziemniaków lub grillowane warzywa.
Naczynie żaroodporne, wykałaczki, deska, nóż
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5630
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1109
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12221
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1537
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5630
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1109
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12221
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1537
Składniki
Każdy filet z kurczaka podziel wzdłuż. Następnie każdy kawałek przetnij w podobny sposób, ale nie do końca, aby go nie przedzielać. Rozłóż go i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą, pieprzem, tymiankiem i papryką słodką mieloną z każdej strony.
Suszone pomidory pokrój na kilka części. Kulki mozzarelli pokrój w plasterki. Salami podziel na mniejsze części.
Na każdej stronie rozłożonego fileta z kurczaka ułóż mozzarellę, suszone pomidory i salami. Przykryj drugą częścią mięsa. Możesz też połączyć brzegi z pomocą wykałaczek, aby ser nie wypłynął na zewnątrz.
Ułóż kawałki filetów z kurczaka na naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Skrop nim też wierzch kurczaka. Włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na niskim poziomie na 30 minut. Przykryj folią i zostaw jeszcze na 10-15 minut.
Przygotuj szparagi. Umyj je i oderwij zdrewniałe końcówki. Skrop masłem roztopionym albo oliwą. 10 minut przed końcem pieczenia, ułóż je na filetach z kurczaka albo w osobnym naczyniu żaroodpornym.