Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Filet z piersi kurczaka bardzo często gości na polskich stołach. Można przyrządzić go na wiele sposobów, ale najczęściej po prostu podsmażamy go na patelni, bo to szybki, prosty wariant. Potrzeba naprawdę niewiele więcej czasu i trudu, by temu daniu dodać więcej finezji i smaku. Możemy na przykład zapiec podsmażoną pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorami.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1278
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 113
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 45
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1278
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 113
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 45
Składniki
Opłucz filet, oczyść z błonek i chrząstek. Każdą z połówek przekrój wzdłuż na pół i lekko rozbij tłuczkiem.
Przeciśnij przez praskę obrane ząbki czosnku. Połącz je z 3 łyżkami oliwy, octem balsamicznym i sosem sojowym. Dodaj słodką paprykę i roztarte na proszek (w moździerzu lub w palcach) zioła. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i obtocz nią kawałki piersi kurczaka. Odłóż na godzinę.
Podsmaż mięso na rozgrzanej patelni – około 2 minuty po każdej ze stron.
Przekrój pomidorki cherry na połówki. Skrop resztą oliwy, oprósz solą i pieprzem.
Przełóż kawałki filetu z kurczaka do naczynia żaroodpornego. Ułóż na każdym gruby plaster mozzarelli. Na wierzchu rozsyp pomidorki koktajlowe. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekaj przez 10 minut.
Zapieczoną pierś z kurczaka przed podaniem udekoruj świeżymi listkami bazylii. Podawaj z ugotowanym ziemniakami, frytkami lub ryżem.