Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Filet z piersi kurczaka bardzo często gości na polskich stołach. Można przyrządzić go na wiele sposobów, ale najczęściej po prostu podsmażamy go na patelni, bo to szybki, prosty wariant. Potrzeba naprawdę niewiele więcej czasu i trudu, by temu daniu dodać więcej finezji i smaku. Możemy na przykład zapiec podsmażoną pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorami.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6353
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154818
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1041
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 467
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6353
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154818
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1041
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 467
Składniki
Opłucz filet, oczyść z błonek i chrząstek. Każdą z połówek przekrój wzdłuż na pół i lekko rozbij tłuczkiem.
Przeciśnij przez praskę obrane ząbki czosnku. Połącz je z 3 łyżkami oliwy, octem balsamicznym i sosem sojowym. Dodaj słodką paprykę i roztarte na proszek (w moździerzu lub w palcach) zioła. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i obtocz nią kawałki piersi kurczaka. Odłóż na godzinę.
Podsmaż mięso na rozgrzanej patelni – około 2 minuty po każdej ze stron.
Przekrój pomidorki cherry na połówki. Skrop resztą oliwy, oprósz solą i pieprzem.
Przełóż kawałki filetu z kurczaka do naczynia żaroodpornego. Ułóż na każdym gruby plaster mozzarelli. Na wierzchu rozsyp pomidorki koktajlowe. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekaj przez 10 minut.
Zapieczoną pierś z kurczaka przed podaniem udekoruj świeżymi listkami bazylii. Podawaj z ugotowanym ziemniakami, frytkami lub ryżem.