Do góry

Dania główne Przepis na:

Pietruszkowe roladki

Pietruszkowe roladki

Autor:

Przepisów i artykułów: 128 Ocena: 1155

Dodano:

Odsłon: 297

Niezwykle aromatyczne i delikatne, polane śmietanowym sosem. Po prostu rozpływają się w ustach :)

Składniki

  • mięso z udek bez kości 4 szt.
  • pęczek pietruszki
  • ząbki czosnku 4 szt.
  • olej 2 łyżki
  • cebula 2 szt.
  • ziele angielskie 2 ziarna
  • liście laurowe 2 szt.
  • śmietana 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso z udek dokładnie wypłukać, osuszyć ręcznikiem, posolić, popieprzyć. Pietruszkę i czosnek drobno posiekać lub zmiksować wraz z olejem. Na każdy płat mięsa rozłożyć masę pietruszkową, złożyć w roladkę i związać w dwóch miejscach sznurkiem. Każdą z osobna szczelnie zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do nagrzanego (180 stopni ) piekarnika na 25-30 minut.

  2. Cebulę pokroić w drobna kostkę, podsmażyć lekko na maśle, podlać odrobiną wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Dusić do miękkości cebuli. Mamy dwie możliwości zagęszczenia sosu: cebulę zmiksować i dodać śmietanę lub pozostawić w kawałkach i podprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Trzeba wtedy sos jeszcze zagotować , aby usunąć surowy smak mąki. Na koniec posolić i popieprzyć oraz dodać posiekaną natkę pietruszki.

  3. Na talerz wyłożyć łyżkę sosu, na nim położyć upieczoną roladkę.Podawać z ziemniaczkami, mocno chrzanowa ćwikłą i ugotowaną mini marchewką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń