Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla lubiących ostre...
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 727
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8721
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3117
Polecam.
Odsłon: 1917
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 727
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8721
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3117
Polecam.
Odsłon: 1917
Składniki
Makaron gotujemy. Na patelnię dajemy odrobinę oleju cebulę i szczyptę soli – dzięki soli cebula zeszkli się i nie przypali – dodajemy czosnek, świeży imbir, a po chwili mięso mielone, oraz przyprawy, słodka papryka, obowiązkowo- ostre chili, kminek, kolendra i oregano, bazylia, szczypta cynamonu oraz mielonych goździków, cukier i pieprz. Podsmażamy i dodajemy pokrojoną paprykę. Gdy papryka zmięknie dodajemy przecier pomidorowy i podlewamy odrobiną wody. Całość dusimy chwilę pod przykryciem, na koniec zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Do żaroodpornego naczynia kładziemy na przemian makaron i mięso z sosem ostatnią warstwę posypujemy serem i zalewamy rozmemłanymi jajkami z śmietaną. Pieczemy w piekarniku około 30 minut na 170 C. smacznego.