Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantne mielone - z musztardą i czosnkiem

Pikantne mielone - z musztardą i czosnkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3418

Dodano:

Odsłon: 2430

Mielone w pikantnym wydaniu: z dodatkiem musztardy i czosnku. Mielone pysznie smakują jako danie obiadowe ale również jako dodatek do kanapek a w wersji mini jako składnik sałatek:)

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe 50 dag
  • jajko 1 szt
  • bułka tarta 3 łyżki
  • musztarda 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • smalec do smażenia
  • mąka do panierowania
  • woda 4 łyzki
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miseczki przekładamy mięso mielone, dodajemy bułkę tartą, musztardę /ja użyłam bardzo ostrej paprykowej/, drobno posiekany czosnek, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  2. Mięso dokładnie wyrabiamy. Jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki może dodać mieloną paprykę chili.
    Z mięsa formujemy małe pulpety, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na rozgrzanym na patelni smalcu.
    Zrumienione mielone podlewamy niewielką ilością wody lub bulionu i dusimy ok. 10 min pod przykryciem. /- dzięki temu mielone nie będą w środku surowe i nie będą miały twardej skorupki na wierzchu/

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń