Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego salami spianata, którego smak podkreśla papryczka chilli. Kotleciki są pyszne, soczyste i bardzo aromatyczne. Możemy serwować je w klasycznym zestawieniu obiadowym lub jako dodatek do domowego burgera.
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 967
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1835
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1887
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 967
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1835
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1887
Składniki
Bułkę rwiemy na kawałki i namaczamy w mleku. Pokrojoną cebulę rumienimy na oleju i studzimy. Salami kroimy w drobną kostkę.
Łopatkę mielimy w maszynce do mięsa wraz z namoczoną bułką. Do zmielonych składników dodajemy podsmażoną cebulkę, salami, jajko, musztardę, natkę pietruszki oraz przyprawy. Masę dokładnie mieszamy.
Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju (do zarumienienia). Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Mielone podajemy z ulubionymi dodatkami. Pysznie smakują w klasycznym zestawieniu z puree ziemniaczanym oraz świeżą surówką.