Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na pikantne udka z kurczaka. Może to być propozycja na gril w upalne dni. Wszystkie przyprawy sypałam prosto z butelek, w których je trzymam. Można dać po szczycie na jedną stronę i po szczypcie na drugą.
Naczynie żaroodporne
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 358
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 358
Składniki
Z udek usuwamy pozostałe resztki piórek, jeśli są, myjemy, a następnie obsypujemy wszystkimi przyprawami po kolei najpierw z jednej strony, a potem z drugiej. Pociągamy udkami po naczyniu upewniając się,że przyprawy równomiernie się rozłożyły. Zostawiamy udka na noc w lodówce zakryte folią spożywczą.
Następnego dnia do tego samego naczynia, w którym marnowaliśmy udka dolewamy około 50 ml wody (powyżej zakrytego dna) i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza pół godziny z jednej strony, a po przewróceniu na drugą stronę, sprawdzamy, czy gotowe po 20 minutach. Jeśli nie, trzymamy następne 10 minut. Podajemy do ziemniaków, kasz, ryżu.