Do góry

Dania główne Przepis na:

pikantne zielone curry z ryżem i ananasem

pikantne zielone curry z ryżem i ananasem

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2560

Dodano:

Odsłon: 1417

Kulinarno-orientalno-azjatyckich eksperymentów ciąg dalszy. Bardzo pikantne. Złagodzone mlekiem kokosowym. Osłodzone ananasem. I ryż.

Składniki

  • 500 g ryżu brązowego
  • 400 g podudzi z kurczaka /po obraniu z kości/
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 30 g zielonej pasty curry
  • 3-4 cebule dymki
  • 3 papryki różnokolorowe
  • 2 nieduże cukinie
  • 150 ml mleka
  • 3-4 marchewki
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • ananas
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 limonka lub cytryna
  • szczypior
  • 1 świeża papryka chili
  • śmietana 22% /do podania/
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż gotuję na sypko w osolonej wodzie.

    Podudzia myję, oczyszczam i zalewam wodą. Dodaję sól, liść laurowy i ziele angielskie. Oczyszczam marchew i dorzucam. Zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję. Miękką marchew i ugotowane mięso odcedzam i odstawiam na bok. Zostawiam szklankę bulionu.

    Mleko kokosowe mieszam z mlekiem i pastą curry, do uzyskania jednolitego sosu.

    Papryki myję i kroję w kostkę. Chili drobno siekam /zostawiam kilka plastrów do dekoracji/. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, podsmażam paprykę, dodaję posiekaną dymkę. Smażę chwilę. Zalewam wszystko szklanką bulionu. Duszę.
    Cukinię kroję na pół, łyżeczką usuwam część nasienną, kroję w półtalarki. Dodaję do duszonych warzyw.
    Kurczaka obieram ze skóry, kroję na mniejsze części. Marchew kroję w półplastry. Dodaję do warzyw. Duszę.
    Odcedzam kukurydzę i groszek, dodaję warzyw. Dalej duszę.

  2. Ananas obieram, wykrawam środek. Rozgrzewam grill elektryczny /można użyć patelni grillowej lub zwykłej - wtedy należy dodać oliwy/ i podpiekam do zarumienienia.

    Do mleka kokosowego wlewam wazówkę cieczy z duszenia warzyw. Mieszam. Sos wlewam do warzyw i intensywnie mieszam. Zagotowuję wszystko. Przyprawiam solą i pieprzem.

    Ryż podsmażam na 2 łyżkach oliwy.

    Przygotowuję talerze. Nakładam porcję ryżu, ananas i sos. Ozdabiam kleksem ze śmietany, szczypiorem i papryką chili.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń