Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kulinarno-orientalno-azjatyckich eksperymentów ciąg dalszy. Bardzo pikantne. Złagodzone mlekiem kokosowym. Osłodzone ananasem. I ryż.
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 114
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 214
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 1931
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 114
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 214
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 1931
Składniki
Ryż gotuję na sypko w osolonej wodzie. Podudzia myję, oczyszczam i zalewam wodą. Dodaję sól, liść laurowy i ziele angielskie. Oczyszczam marchew i dorzucam. Zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję. Miękką marchew i ugotowane mięso odcedzam i odstawiam na bok. Zostawiam szklankę bulionu. Mleko kokosowe mieszam z mlekiem i pastą curry, do uzyskania jednolitego sosu. Papryki myję i kroję w kostkę. Chili drobno siekam /zostawiam kilka plastrów do dekoracji/. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, podsmażam paprykę, dodaję posiekaną dymkę. Smażę chwilę. Zalewam wszystko szklanką bulionu. Duszę. Cukinię kroję na pół, łyżeczką usuwam część nasienną, kroję w półtalarki. Dodaję do duszonych warzyw. Kurczaka obieram ze skóry, kroję na mniejsze części. Marchew kroję w półplastry. Dodaję do warzyw. Duszę. Odcedzam kukurydzę i groszek, dodaję warzyw. Dalej duszę.
Ananas obieram, wykrawam środek. Rozgrzewam grill elektryczny /można użyć patelni grillowej lub zwykłej - wtedy należy dodać oliwy/ i podpiekam do zarumienienia. Do mleka kokosowego wlewam wazówkę cieczy z duszenia warzyw. Mieszam. Sos wlewam do warzyw i intensywnie mieszam. Zagotowuję wszystko. Przyprawiam solą i pieprzem. Ryż podsmażam na 2 łyżkach oliwy. Przygotowuję talerze. Nakładam porcję ryżu, ananas i sos. Ozdabiam kleksem ze śmietany, szczypiorem i papryką chili.