Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantny kurczak curry z warzywami

Pikantny kurczak curry z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 974 Ocena: 26488

Dodano:

Odsłon: 5140

Propozycja pełna wyrazistych smaków i aromatów, a do tego zdrowa, pożywna i niezwykle smakowita. Danie jest proste w przygotowaniu, więc jest idealnie dla osób pracujących i tych, którzy nie lubią zbyt długo stać przy kuchni, ale lubią jeść wartościowo i smacznie :)

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 200 g zielonej fasolki
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 cukinii
  • oliwa z oliwek
  • PRZYPRAWY:
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki papryczki chilli
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól i pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pikantny kurczak curry z warzywami

Przygotowanie

  1. Cukinię kroimy w krążki, a paprykę w kostkę, dodajemy obraną fasolkę szparagową, a następnie wszystkie warzywa gotujemy na parze (al dente) lub blanszujemy.

  2. Kurczaka kroimy w pasy i obsypujemy je solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką słodką, chili oraz dodajemy 1 łyżeczkę curry. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek, dokładnie nacieramy i odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

  3. Zamarynowane pasy kurczaka delikatnie podsmażamy, a następnie dodajemy ugotowane na parze warzywa i dodatkową łyżeczkę curry. Wszystko chwilę przesmażamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowe danie podajemy z ulubionymi, świeżymi ziołami. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń