Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i soczyste ćwiartki kurczaka pieczone w zalewie jogurtowej z harissą. Prosty przepis na lekko pikantnego i soczystego kurczaka - danie jednogarnkowe z piekarnika:) Samo przygotowanie mięsa zajmuje 15 min. ale oczekiwanie na upieczenie niestety trochę dłużej:(
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2479
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 83
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 169
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 740
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2479
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 83
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 169
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 740
Składniki
Ćwiartki z kurczaka myjemy i osuszamy. Jogurt naturalny mieszamy z harissą. Każdą ćwiartkę z każdej strony smarujemy marynatą jogurtową i układamy w naczyniu żaroodpornym. Nadmiar marynaty wlewamy na wierzch mięsa. Ćwiartki kurczaka najlepiej ułożyć w szerokim naczyniu w jednej warstwie. Jeśli ułożymy kawałki mięsa na sobie to mięso spod spodu będzie bardziej ugotowane niż upieczone. Natomiast to z wierzchu będzie pięknie zapieczone i zrumienione. Ale oczywiście co kto lubi:) Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 4 godz.
Po tym czasie przykryte naczynie z kurczakiem wstawiamy do piekarnika i włączamy go na 190 stopni C. Od momentu gdy piekarnik osiągnie w/w temperaturę pieczemy kurczaka 80 min. Następnie naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze 10-15 min. - do zrumienienia. Najlepiej smakuje na gorąco ale w wersji zimnej jest równie smaczny:)