Do góry

Dania główne Przepis na:

Pilaw z pieczonymi warzywami i pieczarkami

Pilaw z pieczonymi warzywami i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 251 Ocena: 759

Dodano:

Odsłon: 1450

Pożywne, sycące, bardzo aromatyczne danie bezmięsne, które właściwie robi się samo :) Dzięki pieczeniu warzywa oraz pieczarki nabierają niesamowitego aromatu oraz podnoszą walory smakowe całego dania. To potrawa dla amatorów pikantnych smaków oraz dań jednogarnkowych.

Składniki

  • ryż basmati 200 g
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • masło 1/2 łyżki
  • woda 1 l
  • Pieczone warzywa:
  • dynia hokkaido 400 g
  • Pieczarki 250 g
  • Marchew 1 szt.
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • Rozmaryn 1/2 łyżeczki
  • Dodatkowo przyprawy:
  • sól (do smaku)
  • ostra papryka (do smaku)
  • Kurkuma 1/2 łyżeczki
  • Curry 1/2 łyżeczki
  • Imbir 1/4 łyżeczki
  • natka pietruszki suszona 1/2 łyżki
  • Sezam czarny 1 łyżka
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pilaw z pieczonymi warzywami i pieczarkami

Przygotowanie

  1. Warzywa oczyścić. Dynię oraz marchewkę obrać ze skórki. Dynię i paprykę pokroić w kostkę, pieczarki na ćwiartki, marchew w plasterki. Składniki przełożyć na blaszkę, polać olejem, doprawić solą i rozmarynem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec do miękkości ok. 20 minut. Na patelni rozgrzać olej z masłem. Zarumienić drobno pokrojoną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: kurkumę, curry, imbir oraz paprykę. Chwilę przesmażyć. Wyspać ryż i całość wymieszać. Zalać wodą i doprawić solą. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, do czasu aż ryż wchłonie całą wodę. Kiedy ryż będzie miękki dodać pieczone warzywa i pieczarki. Wymieszać i chwilę podgrzać. Ewentualnie doprawić solą. Posypać natką i sezamem.

  2. Rady: Do pilawu można dodać także podsmażoną pierś z kurczaka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń