Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Viva la España! Za oknem coraz cieplej, dlatego warto otworzyć kuchnię na smaki słonecznej Hiszpanii. Dzisiaj na talerzu Pimientos de Padrón czyli papryczki z Padron - miasta położonego w Galicji. Jest to klasyczny, bardzo popularny przysmak w północnej części Hiszpanii. Papryczki są niezwykle proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Mogą być serwowane samodzielnie lub być dodatkiem do dań głównych. Pimientos de Padrón to kulinarna rosyjska ruletka, ponieważ nigdy nie wiemy czy trafimy na łagodną czy pikantną sztukę. Przeważają te łagodne, ale prawdziwi szczęściarze mogą poczuć ich cudowną moc! ;)
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 261
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1094
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 261
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1094
Składniki
Papryczki myjemy i osuszamy (nie urywamy ogonków). Na patelni rozgrzewamy sporą porcję oliwy z oliwek i wrzucamy papryczki. Smażymy je około 3 - 4 minut, obracając co jakiś czas. Usmażone posypujemy gruboziarnistą solą morską. * Papryczki po usmażeniu kurczą się i nabierają białawej lub lekko brązowej barwy. Uwaga! Podczas smażenia mogą mocno pryskać. Gotowe chwytamy za ogonki i zajadamy :) Życzę smacznego! :)