Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piperade to danie baskijskie. Proste połączenie świeżej papryki, cebuli i pomidorów, które dobrze komponuje się z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem....
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8564
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 859
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 901
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 113
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8564
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 859
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 901
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 113
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Kurczaka natrzeć solą, pieprzem i połową papryki w proszku.
Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski, czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć kurczaka skórą do dołu, aż się zrumieni, zdjąć z patelni.
Na ten sam tłuszcz wrzucić przygotowane warzywa, smażyć 4-5 minut (aż lekko zmiękną), dodać resztę papryki w proszku, koncentrat pomidorowy, bulion i tymianek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piersi z kurczaka ułożyć na sosie skórą do góry. Włożyć do piekarnika na 15-20 minut. Danie można podać z ryżem, tłuczonymi ziemniakami lub z pieczywem.