Do góry

Dania główne Przepis na:

Piwno winne golonki z indyka

Piwno winne golonki z indyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1470

Dodano:

Odsłon: 10767

Obiad z piekarnika. Golonki zamarynowane w piwie, occie winnym, skórkach jabłka. Sa naprawdę dobre, ale muszę poleżeć w marynacie. Za jednym pieczeniem mamy cały obiad.

Składniki

  • 4 golonki z indyka
  • 1 szklanka piwa
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżka czubricy czerwonej
  • warzywa: 2 buraki małe
  • 3 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • 3 łyżki oliwy
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Piwno winne golonki z indyka

Przygotowanie

  1. Golonki z indyka nacieram solą, czubricą, papryką miodem, pieprzem. Do szklanego naczynia do zapiekania przekładam golonki, dodaję obrane cząstki jabłek, skórki z jabłek, ocet winny, piwo. Golonki odstawiam na noc do lodówki pod przykryciem.

  2. Ziemniaki, buraki, marchewkę obieram i kroję na cząstki, marchew na paski. Przekładam do miski dodaję sól, pieprz, rozmaryn, estragon, oliwę. Dokładnie mieszam i układam na blaszce na papierze do pieczenia i piekę z golonkami około godzinę. Golonki wstawiam do piekarnika w naczyniu bez przykrycia, temp 220 stopni na 40 minut, po czym zmniejszam na 160 stopni i piekę jeszcze około półtorej godziny aż mięso będzie odchodzić od kości. W trakcie pieczenia co 15 minut golonki obracam i polewam sokami w których się pieką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń