Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przeważnie każda pizza jest wyśmienita, ale ta robiona własnoręcznie w domu jest najlepsza. :) Poniżej przepis na ciasto do pizzy.
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 54
Proste do wykonania ciasto, z efektem „wow” ;)
Odsłon: 258
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 266
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 54
Proste do wykonania ciasto, z efektem „wow” ;)
Odsłon: 258
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 266
Składniki
Mąkę przesiać do miski.
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Poczekać ok 15 minut, aż rozczyn zacznie pracować. Poznamy to po tym, że w rozczynie zaczną pojawiać się bąbelki. Ważne, żeby przygotować ciasto drożdżowe w ciepłym miejscu bez przeciągów. W przeciwnym razie ciasto może nam nie wyrosnąć.
W mące zrobić wgłębienie. Dodać rozczyn oraz łyżeczkę soli. Wyrabiać ciasto, aż powstanie gładka jednolita, zwarta kulka. Gdy uda się to uzyskać, dodać oliwę i dalej wyrabiać. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok 2 godzin.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na płasko, najlepiej na wielkość blachy. Dodać ulubione składniki. Piec w temperaturze 220 stopni C przez 10 minut na góra-dół. A przez kolejne 5 minut na sam dół.
Smacznego! :)