Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 2198
Dodano: 25.11.2009
Odsłon: 24145
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Ciasto na pizzę Drożdze rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż wyrosną. Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy , wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody), dolać oliwę, wszysto razem ponownie zagnieść.
Ciasto podczas wyrabiania powinno sprawiać wrażenie, jakby zaczynało puchnąć.
Kulę ciasta podzielić na dwie części. Z każdej wywałkować (lub rozciągnąć w powietrzu na dłoni) duży krążek o średnicy ok. 40 cm, jeśli chcemy uzyskac pizzę na cienkim cieście lub o mniejszej średnicy, jeśli gustujemy w pizzy na grubszym cieście.
Placki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą. Smarować ulubionym sosem pomidorowym z ziołami i nakładać wybrane przez siebie składniki. Surowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. pół godziny.
Piec w 200 stopniach ok. 20 minut (czym cieńsza i mniejsza pizza tym krócej pieczemy.
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

Mamuska666 29 września 2011Zgłoś do usunięcia
Prosty i przejrzysty przepis.Wygląda pysznie.Lubimy na cienkim spodzie i dzięki za informację na ten temat. Pozdrowionka.2 Kto głosował? | Odpowiedz

wikcia141 03 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
wyglada apetycznie ,dodaje do ulubionych2 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 04 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
pizza została skonsumowana z niezwykłym smakiem, nawet okruszki nie zostały, przepis na ciasto rzeczywiście super2 Kto głosował? | Odpowiedz

Sugarspice 26 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
wyglada pysznie, a jesli lubisz eksperymentowac z dodatkami polecam swoja pizze z fasolka szparagowa, przepis znajdziesz u mnie :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

RENIA730 26 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
10 punktów w skali do 10 za samo APETYCZNE ZDJĘCIE.2 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 26 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
wygląda smakowicie, zrobię w sobotę na próbę, już nie mogę się doczekać2 Kto głosował? | Odpowiedz

kryska 26 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
ja robie takie samo ciasto tylko pozostawiam go na noc w lodowce wtedy nabiera bardziej chlebowy smak,ale ciasto jest pyszne moja rodzina bardzo lubi i w moim domu pizza jest co tydzien.pozdrawiam!2 Kto głosował? | Odpowiedz

kryska 26 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
ja robie takie samo ciasto i pozostawiam go na noc w lodowce i na drogi dzien ma bardziej chlebowy smak ,ale ciasto jest pyszne . w moim domu pizza jest co tydzien, bardzo ja lubimy .dodatki wedlug uznania. pozdrawiam2 Kto głosował? | Odpowiedz