Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeszcze nie spotkałem osoby, która nie lubi takiego dania jak pizza. Bardzo lubię robić tą potrawę, ponieważ można ją realizować na różne smaki i sposoby.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 354
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11142
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3835
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1322
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 354
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11142
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3835
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1322
Składniki
Spód smarujemy sosem pomidorowym i kładziemy pokrojone na połówki kulki sera.
Następnie dodajem szynkę i oliwki.
Dodajemy wszytkie przewidziane dodatki włącznie z pomidorkami i żywą bazylią.
Pamiętamy by pizzę wstawiać do nagrzanego piekaranika. Piekarnik nagrzewamy do 230st C wstawiamy pizzę i piczemy około 35 - 40 minut Po tym czasie wyjmujemy i zabieramy się do jedzenia. Samczanego.
Mąkę przesiać do miski dodać sól, cukier, drożdże wlać oliwę i wodę i dokładnie mieszać. Wyrabiać przez ok. 10 - 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, ja użyłem miksera planetarnego.
Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 1- 2 godzinę do wyrośnięcia.
Do miski wlać oliwę, dodać przeciśnięty czosnek dodać pomidory szczyptę soli, pieprzu i cukru oraz suszone oregano można też dodać suszoną bazylię.
Szynkę kroimy w paski a oliwki kroimy w talarki.
Pieczarki kroimy na plasterki a pomidorki na połówki lub ćwiartki.
Do pieczenia tej pizzy użyłem blachy do pieczenia ciast. Blachę smaruję oliwą, ciasto rozpłaszczam tak by pokryło całe dno blachy. Ważnym jest to by spód pizzy był cienki, ponieważ będzie jeszcze rósł bo zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.