Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza na cieście z semoliną

Przepis dnia 2020-10-30
Pizza na cieście z semoliną

Autor:

Przepisów i artykułów: 134 Ocena: 984

Dodano:

Odsłon: 149

Niby nic, niby pizza, ale nie byle jaka pizza, bo po pierwsze na mega chrupiącym cieście na bazie mąki typu 00 i semoliny, a po drugie z ulubionymi kurkami, pomidorkami, burratą i mozarellą. Musicie spróbować tego ciasta i się w nim zakochacie, bo jest delikatne i przepyszne. Przepis jest na 3 pizze na cienkim spodzie o średnicy ok. 30 cm, potrzebujecie mniej, to zróbcie z połowy lub z 1/3 przepisu.

Składniki

  • Ciasto:
  • 350 g mąki do pizzy typu 00
  • 250 g semoliny
  • 350 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • Sos pomidorowy:
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • ew. zioła do pizzy lub prowansalskie i oregano
  • Dodatki:
  • kurki (podsmażone na maśle), pomidorki koktajlowe, papryczki, mozarella, tarty ser, szalotka, ew. burrata
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pizza na cieście z semoliną

Przygotowanie

  1. Przygotowanie sosu:
    Passatę wlać do rondla, dodać oliwę z oliwek, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Mieszać do zagotowania i odstawić.

  2. Przygotowanie ciasta:
    Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Dokładnie wymieszać. Mąki wsypać do miski, dodać sól, oliwę i wodę z drożdżami. Wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na 3 kawałki. Po kolei każdy cienko rozwałkować. Piekarnik nagrzać do 250 stopni.

    Ciasto przełożyć na formę do pizzy lub dowolnej innej, posmarować sosem pomidorowym, ułożyć ulubione dodatki, włożyć do piekarnika na ok. 8-10 minut.

    Polecam, bo naprawdę warto.


    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń