Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza na spodzie z komosy ryżowej

Przepis dnia 2018-02-23
Pizza na spodzie z komosy ryżowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 314 Ocena: 6013

Dodano:

Odsłon: 995

Doskonala, bezglutenowa pizza, nadziana figami, kozim serem i czerwona cebula duszona w occie balsamicznym.

Składniki

  • 250 g komosy ryżowej
  • 120 ml wody
  • 4 figi
  • rolka koziego sera (200 g)
  • 8 czerwonych cebul
  • 6 łyżek czerwonego octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • sól
  • sól, ew. czosnek granulowany
  • ew. czosnek granulowany
  • olej kokosowy lub masło klarowane
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pizza na spodzie z komosy ryżowej

Przygotowanie

  1. Komose ryzowa najlepiej przygotowac poprzedniego dnia, gdyz musi sie wymoczyc kilka godzin.
    Nalezy ja najpierw wyplukac w sicie o drobnych oczkach, nastepnie zalac woda tak, aby ja pokrywala jeszcze ok 2-3 cm i odstawic na ok. 8 gdzin.
    Nastepnie znowu dobrze oplukac pod biezaca woda, przelozyc do miksera, dodac 120 ml wody, sól i ew. granulowany czosnek wedlug uznania. Miksowac tak dlugo, az utworzy sie gladkie, biale ciasto. Ciasto podzielic na dwie czesci, pierwsza porcje rozlozyc na podgrzanej blasze do pieczenia, wylozonej papierem i posmarowana olejem ( bardzo wazne, gdyz ciasto po upieczeniu moze przyklejac sie do papieru!)
    Piec w temp. 220° C ok. 15 minut, w tym czasie przygotowac skladniki do nadzienia.
    Figi i ser pokroic w plastry, cebule przekroic na pól i kazda polówke pokroic równiez w plastry.
    Cebule smazyc na oleju kokosowym, nastepnie dodac ocet balsamiczny, miód, sól i wszystko zagotowac.
    Na pierwszy upieczony spód wylozyc najpierw polowe cebuli, nastepnie ser i figi i piec ok. 5-10 minut, az ser zacznie topniec.

  2. W ten sam sposób wykonac druga pizze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Chillnezka 11 marca 2018 Owoce i sery to idealne połączenie, a jeszcze figi! Pięknie się prezentuje i na pewno tak samo smakuje. Zabieram do wypróbowania :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchniakolorublond 23 lutego 2018 Bardzo ciekawa propozycja - wskakuje na listę do wypróbowania :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 lutego 2018 Koziego sera ci u nas dostatek ostatnimi czasy, więc biorę ten przepis na znak smakowego zwycięstwa xD Odpowiedzi: 5 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 20 lutego 2018 w koncu dzieki tobie wiem coi sie robi z komosa ryzowa :) za pizza jest przepyszna i przepiekna! Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 20 lutego 2018 Takiej jeszcze nie jadłam i widzę,że wiele tracę więc pewnie zrobię:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń