Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego niż domowa pizza:) Przede wszystkim możemy dodać do niej ulubione składniki. Moja propozycja to pizza na spodzie drożdżowym z dodatkiem ziół prowansalskich i suszonych pomidorów a dodatki to: wędzony filet z indyka /który możemy zastąpić np. pieczonym kurczakiem/, ser feta, ser żółty, ananas, papryka czerwona, kukurydza i cebula. Smacznie, domowo i pożywnie:)
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 51
Kotlety ryżowe z marchewką, pietruszką i ciągnącym się żółtym serem to pyszna...
Odsłon: 84
Krem śmietankowy z dużą ilością serka mascarpone to u mnie w rodzinie krem nr...
Odsłon: 3592
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 391
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 51
Kotlety ryżowe z marchewką, pietruszką i ciągnącym się żółtym serem to pyszna...
Odsłon: 84
Krem śmietankowy z dużą ilością serka mascarpone to u mnie w rodzinie krem nr...
Odsłon: 3592
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 391
Składniki
Ciasto: drożdże zasypujemy cukrem, zalewamy połową ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na 20-30 min. w ciepłe miejsce. Przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zioła prowansalskie, suszone pomidory /przyprawa/, resztę wody, olej i zaczyn. Dokładnie wyrabiamy do czasu aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Sos: pomidory przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Następnie kroimy, przekładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i gotujemy na małym ogniu ok. 15 - 20 min - pomidory powinny się rozgotować i odparować nadmiar soku /długość gotowania zależy od tego czy pomidory są wodniste czy bardziej mięsiste/. Po tym czasie sos doprawiamy solą i pieprzem i blendujemy. Jeśli sos jest zbyt rzadki gotujemy go jeszcze chwilę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto rozkładamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy przygotowanym sosem i układamy przygotowane dodatki: pokrojone w kostkę wędzony filet z indyka, ser feta, ananas, paprykę czerwoną, odsączoną kukurydzę, pokrojoną w krążki cebulę i wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C i pieczemy ok. 25 min - ale tak naprawdę wszystko zależy od grubości ciasta i samego piekarnika /mój poprzedni piecyk - gazowy - w tej temperaturze przypalał wierzch a spód był niedopieczony. Teraz mam piekarnik elektryczny i 25 min w 250 stopniach C jest idealnie/ Pizzę możemy podawać z keczupem ale zestaw składników jest tak bogaty, że smak pizzy broni się sam:)