Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego niż domowa pizza:) Przede wszystkim możemy dodać do niej ulubione składniki. Moja propozycja to pizza na spodzie drożdżowym z dodatkiem ziół prowansalskich i suszonych pomidorów a dodatki to: wędzony filet z indyka /który możemy zastąpić np. pieczonym kurczakiem/, ser feta, ser żółty, ananas, papryka czerwona, kukurydza i cebula. Smacznie, domowo i pożywnie:)
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 120
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21522
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 843
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 120
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21522
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 843
Składniki
Ciasto: drożdże zasypujemy cukrem, zalewamy połową ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na 20-30 min. w ciepłe miejsce. Przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zioła prowansalskie, suszone pomidory /przyprawa/, resztę wody, olej i zaczyn. Dokładnie wyrabiamy do czasu aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Sos: pomidory przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Następnie kroimy, przekładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i gotujemy na małym ogniu ok. 15 - 20 min - pomidory powinny się rozgotować i odparować nadmiar soku /długość gotowania zależy od tego czy pomidory są wodniste czy bardziej mięsiste/. Po tym czasie sos doprawiamy solą i pieprzem i blendujemy. Jeśli sos jest zbyt rzadki gotujemy go jeszcze chwilę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto rozkładamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy przygotowanym sosem i układamy przygotowane dodatki: pokrojone w kostkę wędzony filet z indyka, ser feta, ananas, paprykę czerwoną, odsączoną kukurydzę, pokrojoną w krążki cebulę i wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C i pieczemy ok. 25 min - ale tak naprawdę wszystko zależy od grubości ciasta i samego piekarnika /mój poprzedni piecyk - gazowy - w tej temperaturze przypalał wierzch a spód był niedopieczony. Teraz mam piekarnik elektryczny i 25 min w 250 stopniach C jest idealnie/ Pizzę możemy podawać z keczupem ale zestaw składników jest tak bogaty, że smak pizzy broni się sam:)