Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza na drożdżowym puszystym cieście z dodatkiem ziół prowansalskich i czosnku. Pizza z szynką, parówkami, papryką, cebulą i serem.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 691
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 35
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 202
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 60
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 243
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 391
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 691
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 35
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 202
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 60
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 243
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 391
Składniki
Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dodałam cukier, łyżkę mąki i ciepłe mleko. Wszystko dokładnie rozmieszałam na jednolity zaczyn. Zaczyn odstawiłam na kilkanaście minut żeby wyrósł. Resztę mąki wsypałam do miski. Dosypałam sól i roztarte zioła prowansalskie. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i wyrośnięty zaczyn. Z podanych składników zagniotłam jednolite, elastyczne ciasto. Przykryłam je ściereczką i odstawiłam na ok. godzinę do wyrośnięcia. Gdy wyrosło, przełożyłam je na podsypaną odrobiną mąki stolnicę, rozwałkowałam na duży prostokąt i przeniosłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ketchup wymieszałam z rozgniecionymi ząbkami czosnku i roztartymi ziołami prowansalskimi i tak przygotowanym sosem posmarowałam ciasto. Ser żółty starłam na tarce na drobnych oczkach i posypałam nim ciasto posmarowane sosem. Cebulę obrałam, posiekałam i zeszkliłam na oleju. Rozłożyłam w miarę równomiernie na serze. Poukładałam jeszcze plasterki parówek i szynki oraz pokrojoną w kostkę paprykę konserwową. Pizzę wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piekłam ją ok. 15 minut. Pizzę po upieczeniu wyjęłam i pokroiłam na kawałki. Podawałam na ciepło.