Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza jest pyszna ,zapraszam do obejrzenia filmiku na yt.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 728
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 402
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 131
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 80
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 77
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 728
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 402
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 131
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 80
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 77
Składniki
Drożdże rozpuścić w malej ilości letniej wody (50ml),dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, wszystko to dobrze zamieszać ,przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut .
Do mąki wsypać sól, zamieszać ,zrobić dołek w mące ,wlać zaczyn, wszystko to zamieszać, dodawać stopniowo letnią wodę ,mieszając, dodać olej, dalej mieszając. Jak składniki się połączą to wyrabiać przez 10 minut, aż ciasto będzie nam odchodzić od ręki. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli jest zimno w domu to należy nagrzać lekko piekarnik tak na 50 stopni, wyłączyć i wstawić do piekarnika. Tam po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Rozpłaszczamy ciasto na pizzę i przekładamy na blachę posmarowaną olejem. Na połowę położyć sos pomidorowy ,ale zostawiając nie posmarowane brzegi pizzy, następnie kładziemy serek mozzarella ,kilka pokrojonych rybek anchois ,szynkę oraz ser żółty (jak na fotce). Na drugą część posypać oregano, położyć kilka pokrojonych rybek anchois, polać oliwą z oliwek położyć czarne oliwki lub zielone. Uwaga z rybkami anchois nie przesadzać bo pizza będzie za słona. Pizzę pieczemy w maksymalnej temperaturze piekarnika czyli 250 stopni przez około 15 minut. Pieczemy na środkowej półce funkcja góra, dół. Pamiętaj pizzę wstawiamy już do nagrzanego piekarnika. Każdy piekarnik inaczej piecze, należy sprawdzać czy pizza jest rumiana. Zobacz krótki film na yt. Smacznego!