Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza jest pyszna ,zapraszam do obejrzenia filmiku na yt.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3328
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 85
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 822
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 81
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 209
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3328
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 85
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 822
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 81
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 209
Składniki
Drożdże rozpuścić w malej ilości letniej wody (50ml),dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, wszystko to dobrze zamieszać ,przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut .
Do mąki wsypać sól, zamieszać ,zrobić dołek w mące ,wlać zaczyn, wszystko to zamieszać, dodawać stopniowo letnią wodę ,mieszając, dodać olej, dalej mieszając. Jak składniki się połączą to wyrabiać przez 10 minut, aż ciasto będzie nam odchodzić od ręki. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli jest zimno w domu to należy nagrzać lekko piekarnik tak na 50 stopni, wyłączyć i wstawić do piekarnika. Tam po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Rozpłaszczamy ciasto na pizzę i przekładamy na blachę posmarowaną olejem. Na połowę położyć sos pomidorowy ,ale zostawiając nie posmarowane brzegi pizzy, następnie kładziemy serek mozzarella ,kilka pokrojonych rybek anchois ,szynkę oraz ser żółty (jak na fotce). Na drugą część posypać oregano, położyć kilka pokrojonych rybek anchois, polać oliwą z oliwek położyć czarne oliwki lub zielone. Uwaga z rybkami anchois nie przesadzać bo pizza będzie za słona. Pizzę pieczemy w maksymalnej temperaturze piekarnika czyli 250 stopni przez około 15 minut. Pieczemy na środkowej półce funkcja góra, dół. Pamiętaj pizzę wstawiamy już do nagrzanego piekarnika. Każdy piekarnik inaczej piecze, należy sprawdzać czy pizza jest rumiana. Zobacz krótki film na yt. Smacznego!