Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duża blacha puszystej pizzy z ulubionymi dodatkami. To ona zastąpiła u mnie tradycyjne danie . Ciasto, które zawsze się udaje i dodatki , które uwielbiamy . To proste.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 387
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2770
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 912
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1661
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14475
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 387
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2770
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 912
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1661
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14475
Składniki
Zaczyn z drożdży. Drożdże wkładam do wysokiego kubka , dodaję 1 łyżeczkę cukru , około 1 łyżki mąki i ciepłym mlekiem rozrabiam na jednolitą masę , taką żeby swobodnie spływała po łyżce.Odstawiam w ciepłe miejsce i czekam aż urośnie cały kubek. Ciasto. Mąkę wsypuję do miski . Dodaję jajko , cukier , szczyptę soli , wyrośnięte drożdże , dodaję rozpuszczoną przestudzoną margarynę i podlewając ciepłym mlekiem wyrabiam jednolite ciasto (około 10 minut) . ciasto nie może kleić się do rąk. Jeżeli tak się dzieje to podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce aż potroi swoją objętość. Farsz: Na patelni na rozgrzanym oleju podduszam obrane i pokrojone w płatki plasterki , cebulę pokrojoną w ćwierć plastry oraz szynkę pokrojoną w kostkę. Doprawiam solą i pieprzem. Sos. Pomidory z puszki przekładam do garnka , dodaję około 1 łyżki bazyli i około 2 łyżeczek oregano oraz pokrojony w kostkę duży ząbek czosnku. Doprawiam cukrem do smaku. Gotuję na małym ogniu do lekkiego zredukowania sosu. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto delikatnie przerabiam i wykładam na przygotowaną blaszkę. Podpiekam 15 minut na 180 stopni.
Ciasto wyjmuję Smaruję pomidorową bazą , kładę pieczarki z cebulą i szynką. Następnie układam ulubione dodatki. Na moim zdjęciu widać, że ile ludzi tyle smaków :) Całość posypuję serem i zapiekam 20 minut w temperaturze 170 stopni.