Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam dziś przepis z mojego dzieciństwa, taką pizzę piekła moja mama, gdy byłam mama, jest to swoista zapiekanka, ale u nas w domu zawsze nazywaliśmy ją pizza, serdecznie polecam :-)
Polecam.
Odsłon: 383
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1697
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 577
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1943
Polecam.
Odsłon: 383
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1697
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 577
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1943
Składniki
1. W miseczce rozdrabniamy drożdże, dosypujemy 3 łyżeczki cukru, mieszamy i odstawiamy do rozpuszczenia. 2. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę soli, mieszamy, robimy w mące wgłębienie i wlewamy rozpuszczone drożdże, przysypujemy je lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę. 3. Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w ćwierć-talarki, a pieczarki siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy kiełbasę i smażymy. Gdy się przysmaży, to dodajemy cebulę i smażymy jeszcze chwilę, by cebula się zeszkliła i zezłociła. 4. Do ciasta dodajemy 2 łyżki oliwy, 2 całe jajka i mieszamy. 5. Wlewamy ok. pół szklanki mleka, mieszamy. 6. Następnie zagniatamy ciasto, możemy podsypywać mąką jeżeli będzie się za bardzo kleić. Następnie zagniecione ciasto smarujemy oliwą, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość. 7. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy pieczarki z dodatkiem soli, pieprzu i oregano, usmażone odkładamy na bok. 8. Blachę smarujemy oliwą i wykładamy na nią ciasto, staramy się ciasto rozciągnąć na całą powierzchnię blachy, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do napuszenia. 9. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni C. Na ciasto trzemy trochę żółtego sera, następnie wykładamy kiełbasę z cebulą, potem pieczarki, potem paprykę pokrojoną w paseczki, plastry pomidora bez skórki, trochę soli i pieprzu na pomidory, a na wierzch trzemy żółty ser na tarce o dużych oczkach. 10. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika, na najniższy poziom, pieczemy przez 30 minut z grzaniem góra-dół, a następnie dopiekamy przez 10 minut z grzaniem od spodu. Podajemy z ketchupem, smacznego :-)