Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza polska z PRLu

Pizza polska z PRLu

Autor:

Przepisów i artykułów: 138 Ocena: 2420

Dodano:

Odsłon: 157

Przedstawiam dziś przepis z mojego dzieciństwa, taką pizzę piekła moja mama, gdy byłam mama, jest to swoista zapiekanka, ale u nas w domu zawsze nazywaliśmy ją pizza, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 50 g drożdży świeżych + 3 łyżeczki cukru (ciasto)
  • 2 szklanki mąki pszennej (ciasto)
  • 1 łyżeczka cukru (ciasto)
  • 1 łyżeczka soli (ciasto)
  • 2 jajka (ciasto)
  • 2 łyżki oliwy (ciasto)
  • ok. pół szklanki mleka (ciasto)
  • 4 kiełbasy (farsz)
  • 1 cebula (farsz)
  • 500 g pieczarek (farsz)
  • 1 papryka (farsz)
  • 1 pomidor sparzony bez skórki (farsz)
  • ok. 200 g żółtego sera (farsz)
  • ok. 200 g żółtego sera (farsz)
  • sól, pieprz, oregano (farsz)
  • ketchup (farsz)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pizza polska z PRLu

Przygotowanie

  1. 1. W miseczce rozdrabniamy drożdże, dosypujemy 3 łyżeczki cukru, mieszamy i odstawiamy do rozpuszczenia.

    2. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę soli, mieszamy, robimy w mące wgłębienie i wlewamy rozpuszczone drożdże, przysypujemy je lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę.

    3. Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w ćwierć-talarki, a pieczarki siekamy.
    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy kiełbasę i smażymy. Gdy się przysmaży, to dodajemy cebulę i smażymy jeszcze chwilę, by cebula się zeszkliła i zezłociła.

    4. Do ciasta dodajemy 2 łyżki oliwy, 2 całe jajka i mieszamy.

    5. Wlewamy ok. pół szklanki mleka, mieszamy.

    6. Następnie zagniatamy ciasto, możemy podsypywać mąką jeżeli będzie się za bardzo kleić. Następnie zagniecione ciasto smarujemy oliwą, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość.

    7. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy pieczarki z dodatkiem soli, pieprzu i oregano, usmażone odkładamy na bok.

    8. Blachę smarujemy oliwą i wykładamy na nią ciasto, staramy się ciasto rozciągnąć na całą powierzchnię blachy, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do napuszenia.

    9. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni C.
    Na ciasto trzemy trochę żółtego sera, następnie wykładamy kiełbasę z cebulą, potem pieczarki, potem paprykę pokrojoną w paseczki, plastry pomidora bez skórki, trochę soli i pieprzu na pomidory, a na wierzch trzemy żółty ser na tarce o dużych oczkach.

    10. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika, na najniższy poziom, pieczemy przez 30 minut z grzaniem góra-dół, a następnie dopiekamy przez 10 minut z grzaniem od spodu.
    Podajemy z ketchupem, smacznego :-)


Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń