Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza "na wypasie"

Pizza na wypasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 625 Ocena: 5234

Dodano:

Odsłon: 657

Nie ma nic lepszego niż domowa pizza:) Przede wszystkim możemy dodać do niej ulubione składniki. Moja propozycja to pizza na spodzie drożdżowym z dodatkiem ziół prowansalskich i suszonych pomidorów a dodatki to: wędzony filet z indyka /który możemy zastąpić np. pieczonym kurczakiem/, ser feta, ser żółty, ananas, papryka czerwona, kukurydza i cebula. Smacznie, domowo i pożywnie:)

Składniki

  • ciasto:
  • mąka 2 szklanki
  • drożdże 2 dag
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 0,5 łyżeczki
  • olej 2 łyżki
  • ciepła przegotowana woda 150 ml
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • suszone pomidory /przyprawa/ 1 łyżeczka
  • sos:
  • pomidory 40 dag
  • czosnek 2 ząbki
  • cukier szczypta
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • dodatki:
  • wędzony filet z indyka 25 dag
  • ser feta 15 dag
  • ananas 3 plastry
  • kukurydza 4 łyżki
  • papryka czerwona 1 szt
  • ser żółty 15 dag
  • cebula czerwona 1 szt
  • olej do blaszki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pizza "na wypasie"

Przygotowanie

  1. Ciasto: drożdże zasypujemy cukrem, zalewamy połową ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na 20-30 min. w ciepłe miejsce.
    Przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zioła prowansalskie, suszone pomidory /przyprawa/, resztę wody, olej i zaczyn. Dokładnie wyrabiamy do czasu aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

  2. Sos: pomidory przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Następnie kroimy, przekładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i gotujemy na małym ogniu ok. 15 - 20 min - pomidory powinny się rozgotować i odparować nadmiar soku /długość gotowania zależy od tego czy pomidory są wodniste czy bardziej mięsiste/. Po tym czasie sos doprawiamy solą i pieprzem i blendujemy. Jeśli sos jest zbyt rzadki gotujemy go jeszcze chwilę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
    Wyrośnięte ciasto rozkładamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy przygotowanym sosem i układamy przygotowane dodatki: pokrojone w kostkę wędzony filet z indyka, ser feta, ananas, paprykę czerwoną, odsączoną kukurydzę, pokrojoną w krążki cebulę i wierzch posypujemy startym żółtym serem.

  3. Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C i pieczemy ok. 25 min - ale tak naprawdę wszystko zależy od grubości ciasta i samego piekarnika /mój poprzedni piecyk - gazowy - w tej temperaturze przypalał wierzch a spód był niedopieczony. Teraz mam piekarnik elektryczny i 25 min w 250 stopniach C jest idealnie/
    Pizzę możemy podawać z keczupem ale zestaw składników jest tak bogaty, że smak pizzy broni się sam:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń