Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego niż domowa pizza:) Przede wszystkim możemy dodać do niej ulubione składniki. Moja propozycja to pizza na spodzie drożdżowym z dodatkiem ziół prowansalskich i suszonych pomidorów a dodatki to: wędzony filet z indyka /który możemy zastąpić np. pieczonym kurczakiem/, ser feta, ser żółty, ananas, papryka czerwona, kukurydza i cebula. Smacznie, domowo i pożywnie:)
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35725
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1214
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6024
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35725
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1214
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6024
        
        
                Składniki
Ciasto: drożdże zasypujemy cukrem, zalewamy połową ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na 20-30 min. w ciepłe miejsce. Przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zioła prowansalskie, suszone pomidory /przyprawa/, resztę wody, olej i zaczyn. Dokładnie wyrabiamy do czasu aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Sos: pomidory przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Następnie kroimy, przekładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i gotujemy na małym ogniu ok. 15 - 20 min - pomidory powinny się rozgotować i odparować nadmiar soku /długość gotowania zależy od tego czy pomidory są wodniste czy bardziej mięsiste/. Po tym czasie sos doprawiamy solą i pieprzem i blendujemy. Jeśli sos jest zbyt rzadki gotujemy go jeszcze chwilę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto rozkładamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy przygotowanym sosem i układamy przygotowane dodatki: pokrojone w kostkę wędzony filet z indyka, ser feta, ananas, paprykę czerwoną, odsączoną kukurydzę, pokrojoną w krążki cebulę i wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C i pieczemy ok. 25 min - ale tak naprawdę wszystko zależy od grubości ciasta i samego piekarnika /mój poprzedni piecyk - gazowy - w tej temperaturze przypalał wierzch a spód był niedopieczony. Teraz mam piekarnik elektryczny i 25 min w 250 stopniach C jest idealnie/ Pizzę możemy podawać z keczupem ale zestaw składników jest tak bogaty, że smak pizzy broni się sam:)