Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza z cukinii poniekąd ma niewiele wspólnego z oryginalnym włoskim daniem, ale podobnie prezentuje się na talerzu i w niczym nie ustępuje mu smakiem!
Kluseczki z kaszki kukurydzianej z dodatkiem parmezanu, czosnku i ziół to pro...
Odsłon: 31
Pyszne i chrupiące zapiekanki z pieczarkami i surówka
Odsłon: 958
Charczo to tradycyjna zupa gruzińska, która jest wyjątkowo pożywna i syci na...
Odsłon: 195
Kluseczki z kaszki kukurydzianej z dodatkiem parmezanu, czosnku i ziół to pro...
Odsłon: 31
Pyszne i chrupiące zapiekanki z pieczarkami i surówka
Odsłon: 958
Charczo to tradycyjna zupa gruzińska, która jest wyjątkowo pożywna i syci na...
Odsłon: 195
Składniki
Obierz cukinie i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól i odstaw na 15 minut. Dokładnie odcedź sok, który puściły cukinie.
Połącz koncentrat pomidorowy z wodą, oliwą, cukrem trzcinowym i odrobiną soli. Dokładnie wymieszaj.
Zetrzyj parmezan na drobnych oczkach tarki, a mozzarellę – na grubych. Przeciśnij przez praskę obrane ząbki czosnku. Pomidory pokrój na cząstki lub plasterki.
Połącz suchy miąższ cukinii z jajkami, parmezanem, czosnkiem i rozdrobnionymi listkami bazylii (kilka listków możesz odłożyć do dekoracji). Wymieszaj. Stopniowo dodaj mąkę, by uzyskać zwartą masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze uformuj z ciasta jedną dużą „pizzę” lub kilka mniejszych. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 20 minut – aż „pizza” się zarumieni.
Wyjmij blachę z piekarnika. Posmaruj pizzę z cukinii sosem pomidorowym. Posyp mozzarellą. Na wierzchu ułóż plasterki salami i pomidorów. Wstaw z powrotem do piekarnika na 8 minut. Podawaj gorącą.