Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza z cukinii poniekąd ma niewiele wspólnego z oryginalnym włoskim daniem, ale podobnie prezentuje się na talerzu i w niczym nie ustępuje mu smakiem!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5663
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35938
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 107
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5663
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35938
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 107
Składniki
Obierz cukinie i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól i odstaw na 15 minut. Dokładnie odcedź sok, który puściły cukinie.
Połącz koncentrat pomidorowy z wodą, oliwą, cukrem trzcinowym i odrobiną soli. Dokładnie wymieszaj.
Zetrzyj parmezan na drobnych oczkach tarki, a mozzarellę – na grubych. Przeciśnij przez praskę obrane ząbki czosnku. Pomidory pokrój na cząstki lub plasterki.
Połącz suchy miąższ cukinii z jajkami, parmezanem, czosnkiem i rozdrobnionymi listkami bazylii (kilka listków możesz odłożyć do dekoracji). Wymieszaj. Stopniowo dodaj mąkę, by uzyskać zwartą masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze uformuj z ciasta jedną dużą „pizzę” lub kilka mniejszych. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 20 minut – aż „pizza” się zarumieni.
Wyjmij blachę z piekarnika. Posmaruj pizzę z cukinii sosem pomidorowym. Posyp mozzarellą. Na wierzchu ułóż plasterki salami i pomidorów. Wstaw z powrotem do piekarnika na 8 minut. Podawaj gorącą.