Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na pyszną pizzę na biały sosie, trochę inna niż standard, ale zaręczam smakiem:-) Z poniższego przepisu zrobicie trzy pizze na cienkim cieście o średnicy ok. 30 cm lub dwie na grubym cieście.
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 193
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 84
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 55
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7831
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 193
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 84
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 55
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7831
Składniki
Przygotowanie ciasta: Drożdże rozkruszam w miseczce i zasypuję cukrem, odstawiam na chwilę, aż zaczną „pracować”. Mąkę przesiewam do dużej miski. Do tego dodaję sól i oliwę. Drożdże mieszam łyżeczką, aż staną się zupełnie płynne. Następnie wlewam je do miski z mąką. Na koniec wlewam ciepłą przegotowaną wodę i wyrabiam ciasto. Zajmuje mi to ok. 5-10 minut. Jeśli ciasto klei się do rąk, to podsypcie delikatnie mąką. Po wyrobieniu miskę odstawiam na 30-40 minut w ciepłe miejsce i przykrywam ręcznikiem kuchennym, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto sobie rośnie, a ja w tym czasie przygotowuję sos czosnkowy.
Sos czosnkowy: Bazą sosu czosnkowego jest jogurt naturalny gęsty, może być grecki. Do miseczki wlewam duży kubek jogurtu, do tego dodaję majonez, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek i do smaku doprawiam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz szczyptą cukru.
Ciasto po wyrośnięciu kroję na 3 porcje. Po kolei biorę każdą porcję, wałkuję na koło o średnicy ok. 30 cm . Przekładam na specjalną podziurkowaną okrągłą blachę do pieczenia pizzy. Następnie smaruję sosem czosnkowym, układam szynkę, następnie pokrojoną w plasterki gruszkę, posypuję pokrojonym w kosteczkę serem pleśniowym, a na koniec całość posypuję tartym serem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do temp. 240 stopni (termoobieg) i piekę ok. 8-10 minut, patrząc, żeby się nie przypaliła. Po wyjęciu kroję na trójkąty i posypuję rukolą. Smacznego!!!