Pizza z kalafiora to zdrowa alternatywa do fastfoodu z białej mąki z tłustym salami. Smakuje inaczej niż drożdżowe ciasto, ale jest bez glutenu, pustych węglowodanów i możemy przemycić masę warzyw.
Pizza z kalafiora
Składniki
- 500 g surowego kalafiora
- 1 jajko
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- na wierzch dowolne warzywa jakie lubicie np. mieszanka meksykańska i trochę żółtego sera
Składniki
- 500 g surowego kalafiora
- 1 jajko
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- na wierzch dowolne warzywa jakie lubicie np. mieszanka meksykańska i trochę żółtego sera

Etapy przygotowania
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Kalafiora umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce tak, aby miał konsystencję ryżu. Wysypać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec ok.7 minut w piekarniku. Wyjąć i ostudzić.
Ostudzony kalafior położyć na czystą, lnianą ściereczkę i dobrze wycisnąć. Suchy kalafior przełożyć do miski i wymieszać z jajkiem, migdałami, parmezanem, solą i pieprzem. Wymieszać aż powstanie klejąca się, jednorodna konsystencja. Rozsmarować na foremce wyłożonej papierem do pieczenia( dowolny ksztalt). Podpiec około 20 minut, aż pizza się przyrumieni.
Podpieczoną pizzę obłożyć naszymi ulubionymi dodatkami np. na cieście rozprowadzić cienką warstwę sosu pomidorowego( łyżka przecieru pomidorowego wymieszana z łyżką wody) i na to położyć dowolne dodatki. Piec jeszcze 10 do 20 minut. Im więcej wody mają nasze dodatki, tym dłuższy czas pieczenia i jednocześnie niższa temperatura. Gotową pizzę pokroić na kawałki, smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (29)


Komentarze do przepisu (8)
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 272

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 99

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 68
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 272

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 99

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 68



Składniki
- 500 g surowego kalafiora
- 1 jajko
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- na wierzch dowolne warzywa jakie lubicie np. mieszanka meksykańska i trochę żółtego sera
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Kalafiora umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce tak, aby miał konsystencję ryżu. Wysypać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec ok.7 minut w piekarniku. Wyjąć i ostudzić.
Ostudzony kalafior położyć na czystą, lnianą ściereczkę i dobrze wycisnąć. Suchy kalafior przełożyć do miski i wymieszać z jajkiem, migdałami, parmezanem, solą i pieprzem. Wymieszać aż powstanie klejąca się, jednorodna konsystencja. Rozsmarować na foremce wyłożonej papierem do pieczenia( dowolny ksztalt). Podpiec około 20 minut, aż pizza się przyrumieni.
Podpieczoną pizzę obłożyć naszymi ulubionymi dodatkami np. na cieście rozprowadzić cienką warstwę sosu pomidorowego( łyżka przecieru pomidorowego wymieszana z łyżką wody) i na to położyć dowolne dodatki. Piec jeszcze 10 do 20 minut. Im więcej wody mają nasze dodatki, tym dłuższy czas pieczenia i jednocześnie niższa temperatura. Gotową pizzę pokroić na kawałki, smacznego!
Apetyczne bułeczki:) No i ten dodatek wiśni z procentami - rewelacja:)
Dobry pomysl!
Świetne bułeczki.
Sniadanie jak się patrzy
Pyszotka:)