Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza z kalafiora

Pizza z kalafiora

Autor:

Przepisów i artykułów: 204 Ocena: 2825

Dodano:

Odsłon: 2901

Pizza z kalafiora to zdrowa alternatywa do fastfoodu z białej mąki z tłustym salami. Smakuje inaczej niż drożdżowe ciasto, ale jest bez glutenu, pustych węglowodanów i możemy przemycić masę warzyw.

Składniki

  • 500 g surowego kalafiora
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • na wierzch dowolne warzywa jakie lubicie np. mieszanka meksykańska i trochę żółtego sera
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Kalafiora umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce tak, aby miał konsystencję ryżu. Wysypać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec ok.7 minut w piekarniku. Wyjąć i ostudzić.

  2. Ostudzony kalafior położyć na czystą, lnianą ściereczkę i dobrze wycisnąć. Suchy kalafior przełożyć do miski i wymieszać z jajkiem, migdałami, parmezanem, solą i pieprzem. Wymieszać aż powstanie klejąca się, jednorodna konsystencja. Rozsmarować na foremce wyłożonej papierem do pieczenia( dowolny ksztalt). Podpiec około 20 minut, aż pizza się przyrumieni.

  3. Podpieczoną pizzę obłożyć naszymi ulubionymi dodatkami np. na cieście rozprowadzić cienką warstwę sosu pomidorowego( łyżka przecieru pomidorowego wymieszana z łyżką wody) i na to położyć dowolne dodatki. Piec jeszcze 10 do 20 minut. Im więcej wody mają nasze dodatki, tym dłuższy czas pieczenia i jednocześnie niższa temperatura. Gotową pizzę pokroić na kawałki, smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (29)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń