Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza z kapustą zasmażaną

Pizza z kapustą zasmażaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 2330 Ocena: 51802

Dodano:

Odsłon: 565

Tak, dobrze czytacie. Ale wiecie jak to smakuje?!? Mega! Wpadajcie na przepis ;)

Składniki

  • Ciasto:
  • 450 g mąki
  • 9 g suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy
  • ciepła woda
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • Pozostałe składniki:
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 200 g surowego boczku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 10 plasterków kiełbasy żywieckiej
  • 100 g startego żółtego sera (gouda)
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pizza z kapustą zasmażaną

Przygotowanie

  1. Ciasto:



    Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier, szczyptę soli. Dodajemy oliwę, stopniowo dodajemy ciepłą wodę (sami będziecie wiedzieć kiedy przestać). Ciasto wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia.



    Ciasto formujemy w okrąg lub jak wolicie przekładamy do wysmarowanej oliwą, prostokątnej formy.





    Smarujemy passatą pomidorową z dodatkiem czosnku i kminku.





    Kapustę szatkujemy.



    Do rozgrzanego rondla wrzucamy pokrojony boczek, wytapiamy tłuszcz, dodajemy posiekaną cebulę, którą szklimy.



    Dodajemy kapustę, lekko podlewamy wodą, dusimy pod przykryciem do jej miękkości. Pod koniec mieszamy z mąką, chwilę smażymy, łączymy z posiekanym koperkiem.



    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.



    Tak przygotowaną kapustę wykładamy na ciasto, układamy wędlinę (u mnie kiełbasa żywiecka).



    Całość zapiekamy 20 minut w temp. 180°C. 2 minuty przed końcem pieczenia posypujemy pizzę żółtym serem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Fram 02 grudnia 2020 moje włoskie przyjaciółki pewnie by zemdlały na widok takiej pizzy... ;-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń