Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza z łososiem, czerwoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą, szpinakiem i rukolą

Pizza z łososiem, czerwoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą, szpinakiem i rukolą

Autor:

Przepisów i artykułów: 406 Ocena: 2443

Dodano:

Odsłon: 255

Kilka składników dobrej jakości i mini piecyk do pizzy z kamienną płytą to mój sekret domowych spotkań ze znajomymi. Dzisiaj proponuję pizzę z wędzonym łososiem, pomidorkami koktajlowymi, młodymi listkami szpinaku, czerwoną cebulą i serem mozzarella. Całość po upieczeniu posypałam listkami rukoli, które nadały świeżości i lekko pikantnego smaku.

Składniki

  • proporcje na 4 okrągłe pizze o średnicy 25 cm:
  • ciasto:
  • 500 g mąki do pizzy typ 00
  • 350 ml wody
  • 10 g świeżych drożdży piekarskich
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka soli morskiej
  • łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • semolina do podsypania ciasta
  • sos:
  • 500 g passaty pomidorowej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól morska
  • bazylia
  • oregano
  • majeranek
  • obłożenie na każdą pizzę:
  • 50 g wędzonego łososia skropionego sokiem z cytryny
  • mini kulki mozzarelli
  • płatki suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
  • kilka młodych listków szpinaku
  • ząbek czosnku
  • pomidorki koktajlowe czerwone i żółte
  • mała czerwona cebula
  • oregano
  • rukola do posypania
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pizza z łososiem, czerwoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą, szpinakiem i rukolą

Przygotowanie

  1. ciasto:
    Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód, olej i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego ciasta. Następnie dodajemy sól rozpuszczoną w pozostałej wodzie i stopniowo dodając oliwę energicznie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego i zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło swoją objętość.

  2. sos:
    Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dolewamy passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do smaku przyprawami.

  3. Ciasto dzielimy na 4 części. Formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości. Każdy placek cienko smarujemy sosem, układamy kulki mozzarelli obtoczone w płatkach suszonych pomidorów, listki szpinaku, pokrojoną na mandolinie cebulę oraz czosnek, połówki pomidorków oraz plasterki łososia. Posypujemy oregano.

    Pieczemy w nagrzanym piecu do pizzy przez 4-5 minut.

    Upieczoną pizzę posypujemy rukolą.

    Gotowa pizza mimo, że na cienkim cieście i z dużą ilością składników, jest chrupiąca i dobrze wypieczona. Dzięki krótkiemu pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze składniki są upieczone, ale ich smak i faktura nadal są świeże i pełne aromatu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 stycznia Na tą też się wpraszam, ale z rodziną :D

Jak daleko do CB z Marysieńki? ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń