Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kilka składników dobrej jakości i mini piecyk do pizzy z kamienną płytą to mój sekret domowych spotkań ze znajomymi. Dzisiaj proponuję pizzę z wędzonym łososiem, pomidorkami koktajlowymi, młodymi listkami szpinaku, czerwoną cebulą i serem mozzarella. Całość po upieczeniu posypałam listkami rukoli, które nadały świeżości i lekko pikantnego smaku.
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 110
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 97
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4376
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 110
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 97
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4376
Składniki
ciasto: Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód, olej i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego ciasta. Następnie dodajemy sól rozpuszczoną w pozostałej wodzie i stopniowo dodając oliwę energicznie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego i zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło swoją objętość.
sos: Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dolewamy passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Ciasto dzielimy na 4 części. Formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości. Każdy placek cienko smarujemy sosem, układamy kulki mozzarelli obtoczone w płatkach suszonych pomidorów, listki szpinaku, pokrojoną na mandolinie cebulę oraz czosnek, połówki pomidorków oraz plasterki łososia. Posypujemy oregano. Pieczemy w nagrzanym piecu do pizzy przez 4-5 minut. Upieczoną pizzę posypujemy rukolą. Gotowa pizza mimo, że na cienkim cieście i z dużą ilością składników, jest chrupiąca i dobrze wypieczona. Dzięki krótkiemu pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze składniki są upieczone, ale ich smak i faktura nadal są świeże i pełne aromatu.