Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z tej ilości maki wyjdzie jedna duża blacha i jedna mała pizza lub 3 średnie pizze. Zapraszam na filmik na yt.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 712
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 397
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 122
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 73
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 68
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 712
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 397
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 122
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 73
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 68
Składniki
Zmalej ilości letniej wody(50ml) ,drożdży, 1 łyżeczki cukru oraz 1 łyżki mąki zrobić zaczyn. Przykryć i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia
Do miski z mąka wsyp sól ,zamieszaj dodaj zaczyn, zamieszaj, wlej powoli woe i mieszaj oraz wlej olej. Wszystko to mieszaj ,do polaczenia się składników. Jeśli ciasto jest za twarde dolej ciut letniej wody. Pamiętaj, aby nie przesadzić z wodą. Ciasto na pizzę wyrabiamy w misce lub na stolnicy. Ciasto musi nam odchodzić od ręki . Tak wyrobione ciasto przykrywamy ścierka i odstawiamy w cieple miejsce ,aby nam wyrosło. W zimny miejscu ciasto będzie bardzo długo rosło. Polecam nagrzać lekko piekarnik 50 stopni i wstawić do piekarnika oczywiście piekarnik zamknięty. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką ,dzielimy na 3 równe części i formujemy bochenki , następnie smarujemy blachę olejem i kładziemy rozwałkowany lub rozklepany placek na pizzę.
Teraz układamy nasze składniki czyli sos pomidorowy doprawiony solą ,oregano oraz 1 łyżeczką oliwy z oliwek, ciut cukru. Na to kładziemy mozzarellę i nasze rybki pokrojone(anchois), nie przesadzamy z rybkami ,bo są słone. Pizzę wstawiamy do nagrzanego do maximum piekarnika i pieczemy 15minut,środkowa półka, funkcja góra, dół. Uwaga jeśli pizza jest na grubszym spodzie to będzie się nam piekła kilka minut dużej , ale jeśli zrobisz na cienkim cieście to czas pieczenia się zmniejszy. PAMIĘTAJ każdy piekarnik inaczej piecze. Ja piekę w 250 stopni przez około 17 minut na cieście grubszym. Smacznego!